Kitelepüléshez kötelező: a mini-ugly dipól

2017. július 07. péntek

Kötelező elem, szinte minden valaha is kitelepült rádióamatőr zsákjában ott lapul egy szimpla dipól a koaxból készített szimmetrizáló-fojtó elemmel, az ugly-balunnal. Ezt legutóbb a lehető legstrapabíróbb kivitelben késztettem el és inkább ötletet adnék vele, mint a spanyolviaszt találnám fel általa.

Az alap konstrukció 12-13 méter RG316 koaxra épül, mely külön felső csatlakozó nélkül táplálja az antennát, egységéből van kialakítva a légmagos fojtó tekercs is. Előnye, hogy kevés hibalehetőséggel viszonylag strapabíró felszerelés kis súllyal, hátránya, hogy az Amphenolt krimpelni kell hozzá – legalábbis erre a koaxra nem ismerek forrasztható csatit, igaz, nem is kerestem.

A tápvonalból kialakított tekercs elkészítésénél az első számú szabály, hogy hossza ne legyen nagyobb az átmérőjénél. A balun vázát adó, panelből kialakított keret hordozza és alakjával rögzíti a 40 milliméteres PVC cső darabkát, melyen légrés nélkül tekertem fel 10 menetben a nagyjából fél méternyi koaxot. A villanyszereléshez használt Mkh 0,75-ös sodrott rézvezeték a három lukon keresztül rögzül, míg a kaoxot több helyen is kábelkötegelővel szorítottam le. A teljes tekercset talán majd zsugorcsővel is rögzítem.

11balun-1

11balun-2

Itt álljunk meg egy szóra. A koaxiális fojtótekercset – vagy hívjuk ugly balunnak – a veszteséget jelentő köpenyhullámok kiküszöbölésére használjuk, a csekély hatásfokú megoldásra most azért esett a választás, mert kedvezőbb súllyal és mérettel bír, mint a toroidos vagy kettős kivitel, illetve pótlólagos tápvonal darabkákat sem kell illeszteni rá. Otthoni felszereléshez elkészítve ügyeljünk rá, hogy átmérője legalább 10-12 centi legyen. Esetemben a nem túl ideális paraméterrel bíró tekercs fontos szerepe, hogy kellő stabilitást adjon a koaxnak. Utólag belegondolva ezt kicsit túl is méreteztem.

mini-ugly-dipole-ha8lht

A közel függőleges szférikus visszaverődéssel létrejövő rövidtávú összeköttetések (NVIS) során inkább az antennán van a hangsúly, a teljesítmény kérdését könnyű túldimenzionálni. A felszerelésnek kizárólag 60 és 80 méteres NVIS szerepet szántam, így a kétszer 20 méteres dipól közepe egy 7 méteres üvegszálas teleszkópra került, végei pedig egy 2-2 méteres perlonnal a föld felé lettek kifeszítve, végei nagyjából egy méter magasságban végződve. Ez tapasztalataim szerint a legkedvezőbb idő/hatásfok arányú felállás.

Mindez alá egy manuális tuner (Mizuho KX-3) és egy Kenwood TS-120V sorakozott fel. Bekapcsolás után túl sok meglepetést nem okozott, hozta azt, amit az ember vár egy alacsonyan lévő inverted vétől. Talán annyit érdemes megjegyezni, hogy csekély súlya ellenére a pecabot legvékonyabb tagja nem bizonyult túl alkalmasnak a negyven méternyi huzal tartására. A mini-ugly dipól első komolyabb próbája a jövő hét egyik lakókocsis kitelepülése lesz.


 • ha7ul

  Gratulálok a kivitelezéshez. Sok éves tapasztalataim szerint nincs szükség az ugly ballunra. Az RG-58 és a félhullámú dipól direktben kötve, egy 10Méteres pecapot második legvékonyabb tagján stabilizálva és inverted V alakban kihúzva tökéletes a kitelepülésekhez. Otthonra, stabilba érdemes szimmetrizáló tekercset használni, de kitelepülésen semmi hasznát nem vettem eddig.
  FERI

 • Vince

  Szimetrizálásra szükség van. Gondolj csak a kiegyenlítési áramokra, sugárzási veszteségre. Nélküle is megvan az antenna, főleg a dipól, de ennyi erővel egy drótot is dughatsz az antennacsatlakozóba, mondván, úgyis lesugározza, legfeljebb kicsi elmelegszik. Mint ha egy autóra kisebb csavarokkal tennél fel egy kereket. Végülis gurul, csak kicsit lötyög.

 • ha7lc

  Hej, pedig qso-ztunk ám szimmetrizáló nélkül is. Csak nem tudtuk, hogy nem lehet! 8-)

 • vince

  Ha mindenképpen leilleszted egy tunerrel, majdnemindegy mi van a koax végén. Főleg ha megtolod 100 wattal. Akar egy szögesdrót is lehet, lennének akik megelégednének vele. Az olyanoknak az a kis veszteség nem számít.

 • balance

  Aki nem tudja, hogy miért kell szimmetrizálni
  az asszimmetrikus antennát, az teljesen alkalmatlan
  a rádióamatőrtevékenységre.

 • balance2

  Az előző (balance)sajtóhibás, itt a javitás:

  Aki nem tudja, hogy miért kell szimmetrizálni
  egy szimmetrikus antennát az asszimetrikus
  tápvonalhoz, az teljesen alkalmatlan
  a rádióamatőrtevékenységre.

 • ha7lc

  Még jó, hogy erről sem tud, és szomszédjai zavarása nélkül jó DX-eket naplóz. 8-)

 • 7lc-nek

  Az üzenőoldalakat sosem “szerkesztik”,
  az nagy baj lenne.
  Ezen a bejegyzők irásai látszanak fekete fehéren.
  Ezt hivják fórum-demokráciának,
  különben diktatúra lenne, az meg nem kell.
  A fórumozás nem kötelező senkinek.

 • HA8LHT

  Ez tudod addig működik, amíg az olyanok mint te meg nem jelennek…

 • 7lc-rol

  Oktatni próbálsz (“ez tudod”), ez igy gyerekes.

  Attól még 7lc kontár marad és megpróbál
  “hangadó” lenni a rendkivűl alacsony szellemi szinvonalával.
  (-ha hallgatott volna, bölcs maradt volna-)

  Most “apuka” kitörölte a “csúnya7lc” megjegyzéseket.
  A dolog álságos, mert nem lett törölve az összes hasonló
  agressziv (-nak látszó) régebbi beirás és itt sem a “7lc-nek”.
  Ez igy már egy szerkesztett, “személyi kultusz” jelleg lett.

  Az “öntömjénezés” nem vezet sehova, értéktelen.
  A hazai rádióamatőrmozgalomnak nincs tükre,
  igy meg pláne nem.
  (a zöld és piros “véleményosztogatás” infantilis ügy)

 • ua9jaba

  ***

 • HA8LHT

  Semmi sincs törölve, csak a trágárság moderálva, ez hazugság. Képzeld ha a DX-gyártónak normális antennája is van, mert mitadisten ért hozzá… :D