Kitelepüléshez kötelező: a mini-ugly dipól

2017. július 07. péntek

Kötelező elem, szinte minden valaha is kitelepült rádióamatőr zsákjában ott lapul egy szimpla dipól a koaxból készített szimmetrizáló-fojtó elemmel, az ugly-balunnal. Ezt legutóbb a lehető legstrapabíróbb kivitelben késztettem el és inkább ötletet adnék vele, mint a spanyolviaszt találnám fel általa.

Az alap konstrukció 12-13 méter RG316 koaxra épül, mely külön felső csatlakozó nélkül táplálja az antennát, egységéből van kialakítva a légmagos fojtó tekercs is. Előnye, hogy kevés hibalehetőséggel viszonylag strapabíró felszerelés kis súllyal, hátránya, hogy az Amphenolt krimpelni kell hozzá – legalábbis erre a koaxra nem ismerek forrasztható csatit, igaz, nem is kerestem.

A tápvonalból kialakított tekercs elkészítésénél az első számú szabály, hogy hossza ne legyen nagyobb az átmérőjénél. A balun vázát adó, panelből kialakított keret hordozza és alakjával rögzíti a 40 milliméteres PVC cső darabkát, melyen légrés nélkül tekertem fel 10 menetben a nagyjából fél méternyi koaxot. A villanyszereléshez használt Mkh 0,75-ös sodrott rézvezeték a három lukon keresztül rögzül, míg a kaoxot több helyen is kábelkötegelővel szorítottam le. A teljes tekercset talán majd zsugorcsővel is rögzítem.

11balun-1

11balun-2

Itt álljunk meg egy szóra. A koaxiális fojtótekercset – vagy hívjuk ugly balunnak – a veszteséget jelentő köpenyhullámok kiküszöbölésére használjuk, a csekély hatásfokú megoldásra most azért esett a választás, mert kedvezőbb súllyal és mérettel bír, mint a toroidos vagy kettős kivitel, illetve pótlólagos tápvonal darabkákat sem kell illeszteni rá. Otthoni felszereléshez elkészítve ügyeljünk rá, hogy átmérője legalább 10-12 centi legyen. Esetemben a nem túl ideális paraméterrel bíró tekercs fontos szerepe, hogy kellő stabilitást adjon a koaxnak. Utólag belegondolva ezt kicsit túl is méreteztem.

mini-ugly-dipole-ha8lht

A közel függőleges szférikus visszaverődéssel létrejövő rövidtávú összeköttetések (NVIS) során inkább az antennán van a hangsúly, a teljesítmény kérdését könnyű túldimenzionálni. A felszerelésnek kizárólag 60 és 80 méteres NVIS szerepet szántam, így a kétszer 20 méteres dipól közepe egy 7 méteres üvegszálas teleszkópra került, végei pedig egy 2-2 méteres perlonnal a föld felé lettek kifeszítve, végei nagyjából egy méter magasságban végződve. Ez tapasztalataim szerint a legkedvezőbb idő/hatásfok arányú felállás.

Mindez alá egy manuális tuner (Mizuho KX-3) és egy Kenwood TS-120V sorakozott fel. Bekapcsolás után túl sok meglepetést nem okozott, hozta azt, amit az ember vár egy alacsonyan lévő inverted vétől. Talán annyit érdemes megjegyezni, hogy csekély súlya ellenére a pecabot legvékonyabb tagja nem bizonyult túl alkalmasnak a negyven méternyi huzal tartására. A mini-ugly dipól első komolyabb próbája a jövő hét egyik lakókocsis kitelepülése lesz.


 1. ha7ul

  Gratulálok a kivitelezéshez. Sok éves tapasztalataim szerint nincs szükség az ugly ballunra. Az RG-58 és a félhullámú dipól direktben kötve, egy 10Méteres pecapot második legvékonyabb tagján stabilizálva és inverted V alakban kihúzva tökéletes a kitelepülésekhez. Otthonra, stabilba érdemes szimmetrizáló tekercset használni, de kitelepülésen semmi hasznát nem vettem eddig.
  FERI

 2. Vince

  Szimetrizálásra szükség van. Gondolj csak a kiegyenlítési áramokra, sugárzási veszteségre. Nélküle is megvan az antenna, főleg a dipól, de ennyi erővel egy drótot is dughatsz az antennacsatlakozóba, mondván, úgyis lesugározza, legfeljebb kicsi elmelegszik. Mint ha egy autóra kisebb csavarokkal tennél fel egy kereket. Végülis gurul, csak kicsit lötyög.

 3. ha7lc

  Hej, pedig qso-ztunk ám szimmetrizáló nélkül is. Csak nem tudtuk, hogy nem lehet! 8-)

 4. vince

  Ha mindenképpen leilleszted egy tunerrel, majdnemindegy mi van a koax végén. Főleg ha megtolod 100 wattal. Akar egy szögesdrót is lehet, lennének akik megelégednének vele. Az olyanoknak az a kis veszteség nem számít.

 5. balance

  Aki nem tudja, hogy miért kell szimmetrizálni
  az asszimmetrikus antennát, az teljesen alkalmatlan
  a rádióamatőrtevékenységre.

 6. balance2

  Az előző (balance)sajtóhibás, itt a javitás:

  Aki nem tudja, hogy miért kell szimmetrizálni
  egy szimmetrikus antennát az asszimetrikus
  tápvonalhoz, az teljesen alkalmatlan
  a rádióamatőrtevékenységre.

 7. ha7lc

  Még jó, hogy erről sem tud, és szomszédjai zavarása nélkül jó DX-eket naplóz. 8-)

 8. 7lc-nek

  Az üzenőoldalakat sosem “szerkesztik”,
  az nagy baj lenne.
  Ezen a bejegyzők irásai látszanak fekete fehéren.
  Ezt hivják fórum-demokráciának,
  különben diktatúra lenne, az meg nem kell.
  A fórumozás nem kötelező senkinek.

 9. HA8LHT

  Ez tudod addig működik, amíg az olyanok mint te meg nem jelennek…

 10. 7lc-rol

  Oktatni próbálsz (“ez tudod”), ez igy gyerekes.

  Attól még 7lc kontár marad és megpróbál
  “hangadó” lenni a rendkivűl alacsony szellemi szinvonalával.
  (-ha hallgatott volna, bölcs maradt volna-)

  Most “apuka” kitörölte a “csúnya7lc” megjegyzéseket.
  A dolog álságos, mert nem lett törölve az összes hasonló
  agressziv (-nak látszó) régebbi beirás és itt sem a “7lc-nek”.
  Ez igy már egy szerkesztett, “személyi kultusz” jelleg lett.

  Az “öntömjénezés” nem vezet sehova, értéktelen.
  A hazai rádióamatőrmozgalomnak nincs tükre,
  igy meg pláne nem.
  (a zöld és piros “véleményosztogatás” infantilis ügy)

 11. ua9jaba

  Anyád, aki selejtet gyártott.

Arra kérlek, a hozzászólás ne tartalmazzon linket vagy HTML-tagot.