Egy valódi ham bazár archívuma

2017. július 06. csütörtök
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Amikor Amerikában járok, ki nem hagynám a nagyobb városok Radio Shack áruházait. Ez amolyan amatőr barkácslánc, ahol a hajszárítótól a rövidhullámú rádióig mindent megkapsz, és baromi jó érzés csak legeltetni is a szemed a megannyi kiegészítőn, apróságon.

Az egész áruház olyan, mintha összegyúrnák az MFJ ötletparádéját a HAM Outlet kínálatával és egy kínai áruház színeivel. Azért ne ájuljunk teljesen el, szinte valamennyi túlzsúfolt műszaki kisboltban találni egy tucatnyi amatőr kézi rádiót és mobil cébét, melyről az alkuképes eladók legtöbbször azt sem tudják, pontosan miféle. A nagyvad a rövidhullámú rig, ami csak a nagyobb helyeket pihen a polcokon. A Radio Shack épp ennek a bulvár kiadása, aminek kínálatát legtalálóbban egy új portékás Burabuhoz vagy mini Friedrichshafenhez hasonlíthatnám.

Rádióamatőrnek onnan vásárolni talán olyan, mint asztalosnak a Praktikerből: ahogy a félmaréknyi anyacsavar ezer forintért, úgy az ellenállások tízesével dobozolva 8-10 dollárokért kínálják magukat szögre akasztva, de még egyszer: oda a szemet gyönyörködtetni és kikapcsolódni jár a rádiós, nem beszerző körútra.

A katalógusai összeállítását úgy kell elképzelni, mint a nyolcvanas évek végén a sárga osztrák Conradokat. Egyik nap különös nosztalgia lett rajtam úrrá, amikor megpillantottam egy katalógus borítóját, melynek aktuális számát oly nagy élvezettel forgattam, mígnem egy belföldi repülőjárat háttámlájának zsebében nem maradt. Még vettem is anno egy PRO-63 scannert később pedig egy HTX-202 kézirádiót, de velem jött haza a márka kínálatából az oly sok más gyártó által is felcímkézett HTX-10 transceiver is.

Az oldaltérképet szemlélve rá kellett jönnöm, a cég katalógusainak teljes archívumára bukkantam, mely az 1939-es első kiadástól egészen 2011-ig mutatja be a termékpalettát.


  • HG2UW

    Szia, üdvözöllek.Nagy kedvencem volt a 70-es-80-as években a Radio Shack, hozzátartozóim élnek az USÁ-ban, ha mást nem, hát katalógust (mely akkor még könyvszerű volt), minden évben kaptam.Aztán 1980-ban, a reménytelen vonalas telefon helyzetben merészkedtem kérni egy pár CB rádiót, REALISTIC TRC422-eseket. Egyik mna is megvan.Jó érzés végig lapozni az öreg katalógusokat, pár cuccot még ma is elfogadnék belőlük!! Üdv:Zoli

  • ha5clf

    Sajnos az aruellatas elegge megvaltozott az elmult 10-20 evben. Valamikor ott eltem, es radioamatorkent eloszor minden alkatresz, kapcsolo, csatlakozo, stb-t itt kerestem. Mindig megtalaltam amire szuksegem volt. Sajnos ez ma mar nem igy van. Legutobb ket eve jartam tobb Radio Shack boltban, mivel nem talaltam amit kerestem egyikben sem. Elegge a bulvar cikkek fele fordultak, CB adovevot meg talalni, valamennyi alkatreszt is, de a valasztek egy amator szamara silany. Olcso dronok, jatek robotok, kulonbozo csecse-becse jatekok dominaljak a valasztekot. Hasonlit az angliai Maplin uzletlanchoz, de annal sokkal silanyabb. Az elmult 10 evben, nagy leepitesek tortentek, es tobb ezer kis boltot be is zart a Radio Shack. Atveszi az Internetes kenyelmes megrendeles hatalmas valaszteka es gyors kiszallitasa ezt az uzleti modelt is. Szeretem az Internetes vasarlas, de neha nem bannek elbameszkodni egy Radio Shack-ban vagy hasonloban ha arra jarok. Meg akad egy ilyen amirol tudok, ha jol emlekszem Carol Streamben van, Chicago egyik kulvarosaban. Ez egy olyan bolt, mint a Teszko, de a polcain temerdek elektronikai eszkoz es alkatresz volt. Megtalalhato itt minden kütyü, chip, CPU, passive alkatresz, amit az ember szeme szaja csak kivanhat. Mig a Teszkot is nehez vegigjarni minden polcaval, ezt viszont lehetetlen. Az ember szeme allandoan megakad valami konstruktor finomsagon. Ide okvetlenul vissza fogok menni.