Új kilátót terveznek a Zengőre

2016. július 12. kedd
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Új kilátó építését tervezi a Zengő csúcsára a Baranya Megyei Önkormányzat. Az erősen leromlott állapotú, 1984-ben emelt geotorony helyett egy látogatható, korszerű, esztétikus építmény kerülne a DD-001 682 méteres csúcsára.

A zengői kilátót északról túlnőtték a fák

A csúcsot a pécsváradi vár parkolójában hagyott autótól a sárga jelzésen lehet komfortosan megközelíteni, mintegy másfél óra alatt. A kilátó most is megmászható, a betontorony vaskos acélajtaja tárva nyitva áll. Az északi fák sajnos már a legfelső szint fölé nőttek néhány méterrel, de a többi irányba szépen kilátni.

A Baranya Megyei Önkormányzat és Pécsvárad város által közösen beadott TOP pályázatra több terv is érkezett, a nyertes pályamunkát a Baranya Megyei Mérnöki Kamara bevonásával szakmai zsűri választja ki – tájékoztatott a megyei önkormányzat.

A projekt érinti a Dombay-tavat is, aminek partjára Pécsvárad önkormányzata tervez parkolót, információs pontot és kiszolgáló egységeket építeni.

A torony belülről

Így néz ki ma a torony


  • HA4GBJ

    Ez nem kilátó, hanem egy ún. geodéziai mérőtorony, amelyből sok van az országban. Ilyen üzemelt valamikor a Vértesben, a Csóka-hegyen is, ott volt a HA4KYB versenyállomás is. Hogy a Zengőn kilátónak használták, az egy dolog. Nem irigylem azokat, akik felmásznak oda, mert eléggé balesetveszélyes lehet – nézve a korrodált vasszerkezeteket.
    Kívül-belül ki lehetne betonjavító habarccsal javítani, ám a vasszerkezet cseréje már kissé bonyolultabb dolog.
    Csak halkan kérdezem meg: mi lesz a bánáti bazsarózsákkal? (HI)