Elvtársak, mégis mennyi az annyi?

2017. szeptember 21. csütörtök

Teljesen másról akartam iirni, ugyanis meghiiivtak az Icom tokyói szalonjába ahol ma délben tiszteletemet is tettem. Igen ám, de egy fórumot olvasva kicsit elképedtem és előbb erről osztanám meg a véleményem.

Történt, hogy egy hiivójeles megkérdezte, családja számára mi a legkönnyeb módja a hiiivójel szerzésnek, mert – mint iirta – egyikük sem jártas a hiradástechnikában iiigy hát jól jönne a kreszhez hasonló tesztsor készen. Ez eddig nem gond. Az viszont, hogy úgy tűnik, ezt egy megoldásra váró problémaként kezelték, nem pedig elmagyarázták neki, miért is vizsgázik a rádióamatőr, elgondolkodtatott.

Értem én, hogy a magyar amatőrök csökkenő létszáma és a frissen vizsgázottak száma évről évre a szociális réteg kihalását prognosztizálja, de azért kapjunk már ászbe, jesszusom.

Növekvő létszám? Valóban csak ennyi a fontos? Mesterségesen fel lehet duzzasztani, de minek? A tervgazdálkodás? Hát jó, osszunk ki háromezer hiivójelet és meg van oldva az amatőrök kérdése. Uraim és hölgyeim, komoly gondok vannak a fejekben. Valahol talán az a legnagyobb baj, hogy az MHSZ helyét semmi sem vette át, csak a feladatot vállalta, majd bizonygatja évről évre beszámolókkal. Ha a darabszám is nőni fog emellé, talán el is élvez a saját válla veregetésétől.

Azzal a rádióamatőrrel, aki legszívesebben megvenné a hívójelet nem is vagyunk előrébb, csak többen. És mégis, mit fog csinalni a mikrofonnal a kezében? Elmondja hogy mit vacsorázott? Na ezért rádiózom én keveset deklarált magyar frekiken és ezért ülök most a Föld másik felén a debreceni találkozó helyett.

Azzal, aki annyit tud az antennákrol és a tápvonalakról, hogy össze kell dugni, nekem nincs közös témám, bár nyilván nem vagyunk egyfromák. Ha motiválja valami de nem konyiit egy brékózós gyertyázós, batyuzós cébésnél többet a rdiózéshoz, maradjon a felsőbb sávokon, Minden másra ott a CB, ahol elég kitalálnia magának egy számot, és igen, a DMR sem menti meg a magyar ham közösséget, a vizsga könnyítése – akár az előre kiadott tesztkérdések módján is – pedig csak arra lenne jó, hogy darabra több legyen a hívójeles. Az a rendszer, ahol iiigy oldalank meg egy ilyen problémát, azt hittem, negyed évszázada megbukott. Ez nyilvén nem történhet meg, mert nyilván a tervszámoknak élő, darabszámban kiteljesedő elvétrsak, akiktől ez kitelne ugye az átkossal együtt mentek a levesbe. Ugye? Ugye most nem azon múlik a saját dicsőségük, hogy egy szakvéeményt adjanak egy új vizsgarendszerről?!

Szerintem a rádióamatőröket a készségek és a közös érdeklődési kör teszik egy közösséggé, nem a hívojel megszerzésének herodikus viszontagságai.

Aki tesz a technikára és csak a ptt-t akarja nyomni, annak tényleg nincs más mint a pmr vagy a cb. Erre volt jo a HA es HG prefix, hogy legalább a hiiivójelért küzdő rádiózás felé érdeklődőt lefölözte. Az más kérdés, hogy a morze ismerete jelentette a vízválasztót – helytelenul -ahelyett, hogy presztizs lehetett volna és valódi tudást tükrözhetett volna a HA.

Megjegyzem, kevesebben akkor sem lennénk, csak jenlentene valamit az az A betű. Aki nem épít semmit, nem ért a rádióhoz, maradjon a felsőbb sávokban, legalább nem fog kellemetlen szituba kerülni valami valóban rádióra vonatkozó egyébként primitiv felvetések miatt, például hogy miért használ 1:4 balunt a deltához 1:2 helyett…

Az, hogy valaki rádióamatőr legyen szerintem maradjon csak érdeklődés kérdése. Ha a szakmai iránytáson múlik, akkor a szakmai oktatés jelentse az előrelépést, ne a darabszám bőviités lehetőségének attól független módon való biztosiiitása, épp a szakmaiság megkerülését lehetővé tételével.

Ne úgy legyen nagyobb a közösség, hogy az egész család számára hasznos tudás nélkül elérhetővé tesszük a vizsgát. Akkor inkább ne legyen ugrásszerű változás. Jaa, hogy akkor valójában dolgozni kéne?! Igen, kéne…

Most jön az, hogy mondani könnyű, de miért nem mondok valamit. Az van, hogy a munkát is emgkövetelő MHSZ eltántével az elvárásokat sem fogalmazza meg senki. Pedig az utat kitaposták, csak a deficitet kell behozni. Tessék a klubokat összefogni, módszertani útmutatóval felkésziiitve elküldeni – delegálni – őket a területen lévő iskolákba bemutatkozni, bemutatni. Mondom, felkésziiitve. A didaktika ugyanis egy kegyetlen és nehéz tudomány, bár tudom, ez tiizmillió közgazdász és szociológus országa.

Ehhez nyilván lobbi kell, minimum ajánlólevelet szerezni onnan, ahova az iskolák jelentenek. Ez más tészta, és aki vallja, hogy a rádióamatőr élet döntéshozatala és vezetése is mentes a politikától, lentről nav, a tűzvonalban pedig valójában csak impotens, mihaszna kutyautő, aki mint eddig, ez után sem viszi sokra csak a saját beszámolói tükrében sikeres. Az amatőr? Ja, hát az magától fogy.

Nyilván a legmodernebb rádiókat nem kell javítgatni, maga a radió működésének alapismerete pedig ne legyen egy kötelezően letudandó nyűg, mit a KRESZ-hez hasonlóan tesztek formális bemagolásával át lehet vészelni. Valahol a KRESZ-t sem azért kell tudni, hogy jogostványt kaphass, hanem azért, hogy érvényesülni tudj. A vizsga nem egy kötelező rossz, hanem azzal adod tanúbizonyságát annak, hogy érdemes vagy megmutatni magad és képviselni a magyar közösséget az éterben. Érdekel a rádiózás, de azt sem tudod, mi a köpenyáram? Menj egy klubba. Szeretnél ismerkedni a rádiózással, sőt, szeretnél rádiózni? Menj egy klubba.

Tegyük könnyebbé a vizsgát, mert nem számiit a minőség? Legyen preorder a rádióamatőrök bemeneti képzése, azaz előbb kapjon hiivójelet, majd utána belejön a szakmába? Úgy csak hívójelesből lesz több, nem rádióamatőrből. Vagy tegyem fel úgy a kérdést, hogy szükség van a darabszámra úgy is, hogy értékes tudás nélkül vizsgáztatjuk le az érdeklődőket? Mert attól, hogy ki tudja választani a helyesválaszt a hosszabbik SWR-es kérdésre, még nem lesz rádióamatőr.

Nem, Amerikában nem ez történt, ott nagyon komoly munkát tettek az egész mögé. Erről kicsit később iirok, még van néhány egyeztetni való e téma kapcsán.

Nem, nem névtelenül iirtam amit iirtam. Kövezzetek meg, de hiszem, hogy nincsenek meg nem értett Mózesek, akik hiába nyitják szét a vizet, a többiek a hiiidon mennek át. Egyszerűbben, hogy mindenki megértse: megmondhatod lentebb a tutit, de el ne feledd: valójában SENKI sem mentette meg a magyar amatőröket, te és a haverjaid sem. Ami egymás között megnyugvást hoz, de kifelé semmit sem mutat, az csak egy papiiron működtetett rendszer.

Szóval ha egyetértesz a jelenleg hanyatló rendszer rentabilitásával, akkor inkább azon gondolkodj: mégis miért fogyunk?! Nyilván van egy minimum, ami alá nem megy a szám, és a langyos viizben csak addig kell ellenni, amiig azt el nem érjük. Én olyan 2500-3000 kiadott hiiivjelre saccolom, ha a vizsga rendszere nem módosul, ennél is kevesebbre. Miért? Ki mondta meg, mennyi kell? Nem elég? Van kérdés bőven.

Ja, és próbóbálj meg olyan okot kitalálni, amin ha változtatunk, nem más indokon kell törnöd a fejed.

Ja, és félreértés ne essék: én csak a közösséget sajnálom, nincsenek elvárásaim, és ez nem kritika senkivel szemben, aki a nagy kutyázásban magára ismer, csupán néhány észrevétel. A közösség gy is úgy is csak párszáz fő, hogy emellett 3000 vagy 12000 hvjel van kiosztva, nem számiiit.

A kritika ott kezdődik, ahol egyeseknek fejbúbot paskolgató ügyintéző jár. Nem vagyok nagy nyilvánosság előtt üzengető tiiipus, de egy hatodik lapomban vagy egy évkönyvben épp tudnám hallatni a hangom ha nagyon akarnám. Nyilván mellé kell tenni 250 oldal kőkemény szakmát is, no dehát ebben úgyis nagy hiány van. Vagyis nem hiány, csak nincs magasan a léc a fényorgonákkal és elektromos metronómokkal.

Bocs a helyesiirási hibákért, egy tenyérnyi gépen iirom, amint tudom, javiitok, de most átolvasni sincs időm.


 1. lacibandi

  Ez inkább rólad szól, semmint az amatőrökről.
  Ha mégsem, akkor olvass egy kis lélektant és irodalmat:
  “Csak az igény szül valóságot”
  “Táncolni kell, uram ! A zene majd csak megjön valahonnan”
  stb …..

 2. HA6PX

  Kedves Tamás!
  Ezekről a dolgokról érdemes lenne átbeszélni pár éjjelt és nappalt némi gyümölcslé mellett ha már a terjedés – még pár évig – úgyis csapnivaló. Természetesen nem a lapkiadásra gondoltam, mert az sokkal nagyobb (gazdagabb) helyeken sem működik. (ld CQ magazin)
  A “ki az amatőr – ki nem” kérdés azonban megérne egy misét.
  73…Csaba

 3. HA8LHT

  Nem vagyok semmi jónak az elrontója :)

 4. I(con

  Engem meg kihagytok a buliból?

 5. HA8LHT

  Mivel a társaság metszéspontjában található söröző igen messze van, sziszentsetek egyet otthon a DMR mellett.. :)

 6. HG6PTZ

  Egy office helyesírás ellenőrző nem ártana.
  Nem biiirtam végig olvasni :)

Arra kérlek, a hozzászólás ne tartalmazzon linket vagy HTML-tagot.