NMHH: új lehetőségek mellett megnyílik a 60 méter

2017. december 17. vasárnap

Nagyobb mozgásteret kaphatnak a kezdő- és CEPT Novice engedélyesek, valamint megnyílik a 60 méteres sáv – derül ki egy, az NMHH által társadalmi egyeztetésre közzéadott tervezetből.

A Magyar Rádióamatőrök Szövetsége (MRASZ) korábban javaslatokat nyújtott be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH).  A beadványok célja a fiatalok rádióamatőr engedélyhez juttatása, a vizsgakövetelmények ésszerűsítése és a kezdő fokozatú engedélyekhez tartozó frekvenciasávok és teljesítmények a kor viszonyaihoz való igazítása volt – közölte a szervezet.

Az NMHH által társadalmi egyeztetésre közzétett dokumentációból most kiderül, hogy az 5351,5 és 5366,5 kHz-es tartományban a magyar rádióamatőr szolgálat számára kijelöltek három új szegmenst. A 60 méteres sáv 15 kHz-es tartományát 15 Watt EIRP teljesítménnyel a HAREC engedéllyel rendelkezők részére nyitnák meg.

 

Nyernek a kezdő- és Novice fokozatúak is

A leendő módosítások sora tartalmazza, hogy a kezdő fokozatú engedéllyel rendelkezők 80 és 10 méteren a 25 wattos korlát helyett legalább részben használhassanak több RH sávot. Ezt a WARC, 160 és 60m kivételével tehetik majd, a számukra újonnan megnyíló klasszikus sávokon, tehát már 80, 40, 20, 15 és 10 méteren 10-10 valamint 25 wattal.

A tervezet szerint a Novice engedéllyel rendelkezők számára sem nyílik meg minden WARC sáv és a 60 méter sem, de 80 és 10 méter 50 wattja mellett a többi – számukra új klasszikus – sávokon 25-25 wattot engedélyeznek nekik – azaz immáron a teljes 3.5, 7, 14, 21, 24 és 28 megán is.

Érdekesség, hogy a kezdő fokozatban 40 méterre nem engedik be a távíró- és digitális alsó szegmensbe valamint a felső 100 kHz-es tartományba az engedélyeseket, így csupán a 7050-7100 kHz között adhatnak a 10 wattjukkal. Ugyanezzel a teljesítménymegkötéssel 20 méteren is csak a 14,250 kHz alatti tartományt használhatják.

A MRASZ azzal a javaslattal fordult a hatósághoz, hogy a kezdő fokozatú rádióamatőrök a jelenleg 25 Wattal engedélyezett 80 és 10 méter helyett használhassák az összes klasszikus sávot, a Novice engedélyesek számára pedig ugyanígy 400 Watt legyen a korlát, beleértve a WARC-okat is. Hogy ezzel sikerrel járnak-e, meglátjuk, a tervezetben egyelőre nem ez van.

A dokumentumban foglaltakat majd a véleményezési időszak végén, 2018-ban véglegesíti a hatóság, és várhatóan ebben az évben is fogadják el a törvényhozók. A dokumentum jelenleg társadalmi egyeztetésre van közzétéve, tehát nem feltétlenül a végleges verzió, bárki alakíthatja. A majdan megjelenő és az új mellékletet tartalmazó Magyar közlöny megjelentével beszámolunk az elfogadásra került jogszabály új részleteiről.

A 60 méteres sávot nagyjából két éve nyitották meg – akkor kísérleti jelleggel – majd legutóbb arról szóltak a hírek, hogy az ideiglenes engedélyt nem hosszabbították meg. A most megjelent tervezetet épp egy évvel korábban vártuk, a MRASZ ezt követően vett lendületet.

Egy apróság: nem NFF, mint ahogy a sportklub is többször írja valamint e-mail címben is megadja, hanem ahogy a hatóság is a nemzeti frekvenciafelosztásról, valamint a frekvenciasávok felhasználási szabályairól szóló rendeletként hivatkozik rá, NFFF.


 • Ati

  Nekem novice engedélyem van, örülnék a 20 méternek.

 • HA-SWL

  Most azt nem tudod, hogy milyen engedélyed van, vagy a szabályzással nem voltál tisztában?

 • HA8LHT

  20 méter nem volt eddig nekik. A tervezet szerint lesz.

 • heteske

  PC4T irja: “the new zombie mode: FT8”
  (igy már érthetőbb minden változás)

 • Ati

  Bár, az is lehet hogy teszek HAREC vizsgát. Meglátom mi sül ki ebből.

 • hrece

  A HAREC nagyobb teljesitmény és
  jogosultság a 40m táviró szegmenséhez is
  (bár távirózni bárhol lehet ..),
  valamint a 20m “tetejéhez”
  és az össz WARC sávhoz + 6m 10W,
  illetve könnyebben lehet EME -re használni.
  A valóságban nem is olyan kevés az az újabb NOVICE sem,
  sokan táviróznak 20 wattal 40/20m -en,
  viszont CW ismeret nélkül sohasem fogod megtudni,
  hogy valójában miről szól a rádióamatőr tevékenység.
  Sok sikert.

 • Ati

  Köszönöm! Persze a CW tanulása, gyakorlása is folyamatban van. 73 de HA2ARM

 • HA6PX

  3F köszönjük, valóban benéztem. Az e-mail címet azért nem vátoztatjuk, várjuk a javaslatokat nff@mrasz.hu
  Eléggé ki lettek filézve a javaslatok, vissza kellene küzdeni az eredeti szintre.

  HERCE: bizony, az amatőr morzézik.

  73…Csaba

 • HA3LR

  5351,5 — 5366,5 kHz-es tartomány 15 Watt EIRP teljesítménnyel a HAREC engedéllyel rendelkezők részére… köszönjük