Simicskó a Nemzetőrséghez sorolná a megszállott, fanatikus hobbistákat

2016. december 19. hétfő

Idén sok szó esett a nagy médiákban a rádióamatőrökről. Legutóbb a HVG említette, de a Népszava is írt már arról, hogy még 2003-ban a Nemzetőrség kapcsán felmerült egy gondolat, miszerint annak keretein belül tevékenykedtek volna a hobbiklubok, mint például a rádióamatőröké is.

mhsz

Az MHSZ-hez hasonló tömörülések ügye Simicskó Istvánt (Fidesz-KDNP) is megihlette már, no közel sem tervezet vagy javaslat, esetleg koncepció terén, hanem egy 2008-ban írt könyvében a társadalmi csontdobást emlegetve:

Nagyon fontosnak tartom, ha a különböző – a honvédelem számára is fontos – technikai sportokat (ejtőernyősök, céllövők, rádióamatőrök, vitorlázó- és sárkányrepülők) befogadná a nemzetőrség, mert mindegyiknek van katonai-szakmai jelentősége. Így gyakorlatilag az MHSZ egykori feladatkörét a nemzetőrség – sok más feladat mellett – elláthatna intézményes formában.

Meg kell hogy mondjam, elég sokan fordulnak hozzám még most is rádióamatőr-klubok, vitorlázórepülők, ejtőernyős klubok, hogy igen nehéz körülmények között tudnak csak hódolni – a jó értelemben vett – szenvedélyüknek. Ezt azon politikusoknak kellene felvállalniuk, akik biztonságpolitikával foglalkoznak. Mindenképpen célszerű lenne – ha erre ilyen társadalmi igény van, akkor intézményes formában – a nemzetőrség keretein belül lehetőséget kell adni azoknak az embereknek, akik megszállottként, fanatikusként űzik ezeket a sportokat – írta a honvédelmi miniszter.

A rádióamatőrök nem politizálnak – hangzik a rigmus. Nyilván nem kell támogatás, segítség és jók azok a törvények úgy, ahogy vannak. Minden mást majd megold a klubokat, oktatást és utánpótlás-nevelési tevékenységeket összefogó, honoráló és koordináló MHSZ-utód? Dehogy. Hisz ilyesmiről szó sem volt, csak épp senki sem érti, mert a rádióamatőrök szervezetei sem politizálnak, akiknek azért nem ártott volna…


Simicskó István 2015 óta honvédelmi miniszter, nem rádióamatőr. 2003-ban vált ismertté, amikor a Medgyessy kormány alatt szavazatával elutasította az uniós csatlakozáshoz való hozzájárulást. Szóban forgó könyve írásakor a nemzetbiztonsági bizottság elnöke volt.