Elérte a szigetet az expedíció

2018. január 31. szerda

Sűrű ködben szerda reggel elérte a Bouvet-sziget partját a rádióamatőr expedíció. A csapat a következő három hétben 3YoZ hívójellel dolgozik a világ második vagy harmadik legkeresettebb DXCC körzetéből.

A csapat vezetője, Ralph Fedor (K0IR)

A velünk azonos időzónát jegyző szigeten egy kicsit jobb idő van mint nálunk, ami azért sem meglepő, mivel az 54 szélességi körön helyezkedik el – csak épp a déli féltekén.

A tíz éve megálmodott és három esztendeje intenzíven szervezett expedícióban egy éve bizonyossá vált, hogy magyar résztvevő is lesz HA5AO személyében.

A csapat az eredetileg tervezetthez képest egy héttel később érte el a szigetet, az állomások telepítése előreláthatóan két vagy három napot vesz igénybe, majd bő három hétig lesznek 160 métertől 10 méterig elérhetőek – CW és FT8 üzemmódban biztosan.

A 3Y/B bejegyzés a jelentősebb listák második helyén áll, azonban más logok statisztikáin alapuló rangsorát figyelembe véve szoros a verseny az FT5/W, Crozet szigettel. A mostani aktivitás nagy valószínűséggel ront az érdeklődésen. A listák élén egyértelműen a kommunista diktatúrában elnémult Észak-Korea (P5) áll.


 • HA-SWL

  Na erre tényleg csak a megfigyelőknek van esélyük. Van valami tippetek, hogy lehet egy QSO-t összehozni vele?

 • dxw

  A tömeg miatt hosszabb a ráfordítási idő.

  Egyébként a szokásos módon:

  A dx állomás AD egy frekin, az az övé
  és adja, hogy hol figyel, VESZ.

  Ez a “split” mode figyelő frekvencia
  lehet 1-3 KHz UP távírónál, 10 Khz UP fóniánál …
  Vagyis feljebb figyel néhány khz -cel az adásához képest.

  Aki ezt web-sdr -eken nézi, láthatja mindkettőt egyszerre,
  valamint a tömeget ahogy küzd .. :)