A MRASZ is tesz a megosztó CTCSS-re

2014. június 16. hétfő

Nem csak az átjátszókat használók körét tizedelte meg, de a rádióamatőr társadalmat is megosztotta az a sokak szerint hazánkban szükségtelen, nyugati mintára bevezetett intézkedés, miszerint az URH átjátszókat CTCSS kóddal lehet csak indítani.

Megszűnt a 2 méteres átjátszókon való forgalmazás – számoltak be amatőrök. Kis idő múlva mindenki rádöbbent: nem az átjátszót kapcsolták le, hanem CTCSS kód szükséges az indításukhoz. Az értelmetlennek látszó intézkedés egy állítólagos regionális ajánlást követve lett bevezetve több átjátszón, többek közt a HA5KDR által üzemeltetteken is. A társaság egyébiránt CTCSS modulokat értékesít.

A CTCSS bekapcsolása a külföldi átjátszók számát tekintve elképzelhető, hogy indokolt: az X-es csatornák nélküli kiosztásban egymást érik Portugáliától Németországig a repeaterek, nem csoda, ha az amatőr egyszerre többet is indít.

Az ötletet kitaláló csapat tagjai védik a mundért. Szükségességet hangoztatnak, és a marketingről sem feledkeznek meg: fejlődésnek hívják a 30 éve is létező rendszer alkalmazását. A HA5KDR lapján közzé tett leírás szerint a magyar régiók átjátszói a következőképp alakulnak: Észak-Dunántúl és Balaton: 107,2 Hz, Dél-Dunántúl: 74,4 Hz, északkeleti országrész: 114,8 Hz, délkeleti országrész: 131,8 Hz. A pécsi R7 átjátszó indítása aligha fog a 74,4Hz-es frekvenciával sikerülni, R3x Csávoly pedig nem követte ezen tömegeket kizáró esztelenséget.

Vitathatatlan, hogy az amatőrkézen lévő berendezések túlnyomó többsége nem mai darab: CTCSS lehetősége hírül sincs benne. Ha az amatőr használni szeretné például az FT-290R-jét, egy modult kell beépítenie, amit vagy megépít, vagy megvásárol az említett forrásból. A programozható, professzionális rádiók használói elkönyvelhetik az átjátszók használatának korlátozottságát vagy ellehetetlenítését.

Nem lesz többet kisasztalon átalakított Titán vagy Rádiótechnikából épített URH rádió (bizony, a sok haszontalanság mellett régebben rádióamatőr téma is volt benne), a CTCSS szükségessége sokak kedvét szegte – olvasható számos facebook-csoportban.

Nem tudni, hogy a MRASZ ezen ajánlással kapcsolatban alkotott-e véleményt, jelen volt-e képviselője a megfogalmazásánál, bevezetését tekintve végzett-e bármiféle kockázatelemzést, egyáltalán valós-e a konferenciának ezen témája, a szervezet a hozzá intézett kérdésekre nem válaszol. A magyar rádióamatőr társadalom redukálódásáért részben, de az utánpótlás elmaradásáért mindenképpen felelőssé tehető, szemléletében, szervezetében megújulni a rendszerváltás óta is tökéletesen képtelen szervezet úgy tűnik, semmibe veszi a hazai rádiósokat.