Alapvető éteretika hálózati amatőröknek

2019. január 22. kedd

Az internetes rádiózás kapóra jött az amatőrök számának felduzzasztásában, viszont attól, aki vért izzad a legprimitívebb vizsgáért azért, hogy DMR-en megszólalhasson, miközben esze ágában sincs megérteni az egészet és csak alkalmazni akarja, lássuk be, bizony keveset lehet elvárni etika terén is.

dmr-ptt-ha

Minden nehézség mellett amin az életben újra és újra sokan elvéreznek, az bizony az éteretika, az amatőr kultúra maga. Vagy ha úgy jobban tetszik az együttélés alapvető szabályai, az alkalmazott józan ész. Sokaknak nem megy, sok vita kerekedik, ezért tekintsük hát át kicsit gyakorlatiasan. Nem kioktatni szeretnék senkit – miért is tehetném – csupán a hétköznapi életből, a legnépszerűbb platform, a DMR tapasztalt világából merítek, hiszen az amatőr színtér átalakulása egyedi problémafelvetésekkel bír.

 

QSY

A globalizált átjátszók alapvető szabálya, hogy sokan vagyunk rajta. Sokan halljuk, és potenciálisan sokan akarjuk használni – bár sokunk kedve elment tőle. Ha a gyógyszerezésedet állítod be, a borospincédről vagy egyéb teljesen érdektelen dolgokról beszélsz órákat, azt ne a TG216-on tedd, menj privát beszédcsoportba. Ott elfér. Igen, azt előre be kell állítani vagy állíttatni, de hát a DMR nincs ilyen dinamikus programozásra felkészülve, hisz nem amatőr platform, nyugodj bele, hogy nem veszi át a a csatornaváltogatós cébéd szerepét, még ha sokan kínlódtátok is meg a vizsgát. Hidd el, senki sem súg össze a hátad mögött, hogy ezmennyiremenőcsávó. Nem. Akinek az elismerésére vágysz, az rendszerint sokkal több annál, mintsem hogy ilyesmivel foglalkozzon, figyeld meg, nem megy utánad, nem állítja be a hotspotját a TG-dre.

Ha szakmai jellegű QTC-d van, akkor viszont ne menj sehova: abból más is tanulni szeretne, az mást is érdekelhet, maradj az országoson és oszd meg. A TG216 nem hívócsatorna, hanem a legnagyobb rádióamatőr csoport, ahonnan csupán néhány emberke miatt szoktak el a nagyfiúk. Ha értelmes témákkal ott maradsz, a szádat járatni pedig elmész máshova, érdekes átalakuláson megy majd keresztül a rendszer: megjelennek a rádióamatőrök, akiket te is élvezettel hallgatsz majd és sokkal de sokkal segítőkészebbek lesznek mint most, ha gondod vagy kérdésed adódik.

 

QRX

Rövid, legfeljebb egy-másfél perces periódusokat tarts, és közöttük néha igenis várj egy-egy másodpercet, hátha valaki más is szeretné használni az általad lefogott egész országnyi hálózatot az összes átjátszójával, szerverével, hotspotjával – erőforrásával. Igen, kicsit kényelmetlenebb kivárni, de ismétlem: a DMR nem amatőr felhasználásra készült, ebbe az országos csoportban bizony bele kell törődnöd. Ez sem kérés, ez is alapvető és megkérdőjelezhetetlen éteretika.

 

Ne nyomkodj

Sok rádión, még a leghitványabb TYT, Radiodiggy és bármely kínai sosemvolt márka egyedén van valahol egy beállítás, ami azt határozza meg, hogy rányomhatsz-e a csatornára, ha foglalt a freki, slot, vagy CC. Ezt az aktuális TS-re igenis kapcsold be, hiszen te is elvárhatod, hogy ne trollkodjanak szét szándékosan vagy véletlenül.

 

Forgalmazz szabályosan, de ésszel

Arra apellálni egy teljes QSO alatt, hogy a rádió kiírja a hívójeled, nem lehet. Nem mindenki programozza be mániákusan a tízezres listát, de van – például nálam is – hogy csak néhány névjegy van mentve. Ha nem is minden periódusban mondod be, hogy ki kivel beszélget és hol – ez utóbbi amúgy tényleg felesleges – legalább két-három fordulónként az ellenállomás/saját hívójel sztringet szúrd be.

Meg kell említeni a hívást. Ha keresel valakit, bemondod a hívójelét és a sajátodat. Ha legfeljebb egyszer elismétled egyetlen periódus alatt, az még belefér, de öt-hat alkalom, néhányszor kiegészítve még a beszédcsoport számával is, már bosszantó, teljesen indokolatlan és felesleges. Ha most azzal jössz, hogy így szabályos, gondolkodj már: a frekvenciát kell a nagykönyv szerint mondani, így ettől igazán el lehet tekinteni.

Az, hogy a periódusok végén mondod, hogy vétel, segítség azoknak, akik nem állították be vagy kikapcsolták a csatorna foglaltságát jelző csipogást. Ezt partnere válogatja. Egyes esetekben rendkívül zavaró lehet, ha még hozzáfűzöl valamit a mondanivalódhoz, miután egyszer már elengedted a PTT-t. Egy kisebb kört teljesen meg tud zavarni, főleg, ha valaki nagy lendülettel rendet akar tenni. Forgalmazz határozottan, ha már vételre kapcsoltál, a többit hagyd meg a következő periódusnak.

 

Ismerd

A leggyalázatosabb, magát amatőrnek hívó hívójelesnek is kutya kötelessége tudni az alapvető Q-kódokat. De a szoftver mellett a hardver is fontos: ahhoz, hogy tudd, mi történt a másik állomással vagy a saját vételeddel nem árt ismerni olyan dolgokat, mint a mágikus BER lényegét vagy a különböző digitális átvitel során szembejövő jelenségeket, okait, nagy léptékben az egész folyamatát. A legtipikusabb hiba, amikor senki sem tudja eldönteni, hogy mi történt a periódussal. Nem számít, nem oldhatod meg a hibát, ne adj riportot: a legtöbbször félrevezeted az ellenállomást, holott lehet, hogy nálad van a hiba. Nyugi, nem egy fadinggel, de nem is QRM-mel vagy QRN-nel kell megbirkóznod, nem fogjátok elveszteni egymást – magyarul ha volt néhány bájtnyi hiba, nem számít. Gondolj rá, hogy nem egy terjedési sajátosságot kell megfigyelned és közölnöd, hanem a hálózati hozzáférés sajátosságaival találkozol úgy mint redundancia, vagy hibajavítás. Ha gyakori a hiba, kérj harmadik féltől riportot, akitől elvárható az objektivitás, egyébként csak jelezd, hogy a periódust mindössze az XYZ mondatig tudtad értékelni és PSE AGN.

Legyél tisztában a legalapvetőbb fogalmakkal, mint például, hogy sem a CPS, sem a firmware nem jelenti az elmentett beállításaid állományát, de senki nem kövez meg, ha nem értesz a programozáshoz. Az úgysem rádióamatőröknek szánt felület.

 

Tanulj

Hisz ez az egész lényege. Ha nem érdekel hogy működik csak be szeretnéd állítani, ha nem a rádiózás izgat csak a kapcsolattartás, ha internet nélkül megbénulsz, akkor rossz helyen jársz és nem találsz, legfeljebb hozol magaddal barátokat. Batyuzni és kimenőzni, stabilozni és májkolni külön kijelölt 8 és 40 csatorna bőven elég. Ott nyilván nem menőzhetsz egy egész ország előtt – de nyugodtan hidd el, hogy sok esetben a kutya sem kíváncsi rád.

 

Nincs rangsor

Minden rádiós egyenlő, ne kérj számon semmit vélt vagy valós előjogokra hivatkozva. Az eltelt évek száma semmit sem jelent, hisz a kutyát sem érdekli az, hogy miként öregedtél meg, és milyen jó pillanataid voltak az életben. Az életkor nem érdem, nem kiváltság, csak könyörtelenül jön. Gondolj arra, hogy sok ember harminc éves korára többet ért el, mint te egész életedben. Mielőtt valakire ráerőlteted a véleményed mindig tedd fel magadban a kérdést: vajon internet nélkül is rádióamatőr vagy??

 

Tartsd tiszteletben

A DMR nem jár alanyi jogon. Még ha hotspottal el is bújsz egy TG-be, tudd, hogy erőforrást használsz. Tiéd egy szerver jelentős processzorideje, amivel összelinkel titeket. Egy olyan szerveré, ami egy csodálatos infrastruktúrának a része, egy olyan bonyolult hálózatnak, aminek megannyi megoldása komoly mérnöki teljesítményt jelent. Olyan magyar mérnökökét, velejéig elhivatott rádióamatőrökét, társaidét, akik jelentős áldozatot hoztak, szerepet és felelősséget vállaltak önzetlenül abban, hogy ingyen, gondtalanul használhasd az átjátszók rendszerét, vagy épp a hotspotod. A minimum, hogy azt hálásan, alázattal, etikusan teszed.