ARRL Field Day: június 25-26. között kitelepül Amerika

2016. május 10. kedd

Meghirdette az American Radio Relay League (Amerikai Rádióamatőr Szövetség, ARRL) a Fild Day 2016-ot, az idei kitelepülés napját. Az alkalomhoz a világ országaiban több tízezer amatőr csatlakozik és számos szervezet hirdeti meg évről-évre az elektromos hálózat és internet nélküli rádiózás napját.

Az ARCUA (Amateur Radio Club of the University of Arkansas) csapata a Field Day 2014-en.

Mint kiemelik, Amerika és Kanada legnépszerűbb aktivitása nem egy központi verseny, nem kell jegyzőkönyvet küldeni és nincsenek meghatározott időpontok, hanem a technika próbája. Az aktivitás lényege, hogy előtérbe kerüljön a hagyományos alapokon nyugvó rádióamatőr kommunikáció, olyan gyakorlatot is kialakítva, ami vészhelyzetek szimulációjához hasonlóan hasznos ismeretekhez segít.

A szükséges energia kizárólag helyben állítható elő vagy alternatív energiaforrás használható fel, így a napelemek és akkumulátorok e napon komoly szerepet kapnak. Az aktivitás hétvégéje kiváló alkalom egy kis piknikre, kempingezésre vagy nagyobb lélegzetvételű kirándulásra, kitelepülésre, de SOTA-aktivitásra is.

A tengerentúli szervezők 60, 30, 17 és 12 méteren kívüli sávokat jelölték ki, az engedélyben foglalt lehetőségek és a célszerűen alkalmazott NVIS lehetőségei a helyi megszokott frekvenciák tekintetében alakulnak. Persze nagy élmény egy-egy kitelepült amerikaival összeakadni a hajnali, már szúnyogoktól mentes órákban.

A beszámolók évtizedek óta nagy segítségünkre vannak, egyebek mellett az FD-nek köszönhető az a töretlen munka is, ami a negyvenes évek óta a legkülönfélébb rigekkel szinte kizárólag NVIS célokra használt – és jövőre nálunk is használható – 60 méteres sávot az egyik legjobban dokumentált és legkiismertebb sávvá tette.

A Field-Day mintáját sok szervezet rendre lekoppintja: beshmittelik a kiírás fordítását, ám ezek csak országon belüli csoportokat és baráti társaságokat mozgatnak meg, így célszerű a rádiózós családi hétvégét inkább világméretű aktivitáshoz kötni. Ellopni az ötletet úgysem lehet.