Az ember és az antenna – G5RV

2015. november 16. hétfő

G5RV Junior – így is nevezik a vákumcsomagolt antennát, amit kínai testvéreink 13-15 ezer forintos áron vesztegetnek. Nézzük hát meg, mi is ez az őrület. Ki volt G5RV, hogy egy konstrukció megőrizte hívójelét? Milyen az eredeti antenna? 

g5rvmini

Az eredeti rezonáns antenna hangolt tápvonallal a második világháború után került be az amatőr köztudatba, mint G5RV. 80 méterre kitalált hossza 2x 15,55 és 8,84 méter 300 Ω vagy 10,36 méter 450 ohmos párhuzamos tápvonal után ad 50 ohm talpponti impedanciát. A konstrukció idővel több kisebb módosításon is átesett, többek között 1:1 szimmetrizálót/fojtót is kapott.g5rvantenna

A csomagolt antennák legkisebbike 40m-10m között üzemel, amire a konstruktőr valóban ad lehetőséget, mint ahogy a 160 méteres verzió elkészítésére is. Vásárlása egyedül a gyári tápvonal miatt lehet csábító, már ha megfelelően UV-álló. A csatlakozások és a rögzítések a szigetelőkkel együtt meglehetősen gagyinak tűnnek.

 

G5RV, az amatőr és a titkosszolga

louis_varneyG5RV, azaz Louis Varney 1911. június 9-én született. Egy fiú testvére és egy nővére volt. Apja – aki szintén rádióamatőr – villamosmérnökként dolgozott, anyja magas rangú francia felmenőkkel bírt. A sport és a zene szellemében nevelkedett, londoni iskolásévei alatt pedig megismerkedett a morzekódokkal és 11 éves korában megépítette első kristályos vevőjét.

1924-ben elköltöztek, és Louis a hamptoni gimnáziumba iratkozott át. Itt a kémia és fizika mellett az asztalos szakmát is elsajátította, valamint franciául és spanyolul kezdett tanulni. Élete során az olasz és portugál nyelvet is megtanulta.

13 évesen csatlakozott a katonai cserkészekhez, ahol nagy hatással volt rá a nyugalmazott parancsnok vezetőjük. A 16 éves Louis ekkor szerezte meg az első adóengedélyét, 2ARV hívójellel.

17 évesen befejezte az iskolát, és apja cégénél kezdett dolgozni karbantartóként. 1930-ban a megkereste BBC főmérnöke, de ő inkább Marconi cégéhez keresett utat, ahol mérnökként kezdett dolgozni. 1933-ban a Marconi Kollégium tanára lett, ahol a világ minden tájáról érkezett mérnök hallgatókat oktathatott.

Loius előadást tart 1995 júliusában.1942-ben csatlakozni akart a haditengerészethez. Igazgatója ezt nagy nehezen jóváhagyta, de kiderült, hogy sérve van. Az orvos javaslatára megműttette magát, lábadozása alatt pedig felajánlottak neki egy helyet a haditengerészet lehallgató és iránymérő egységénél. Ezt elfogadta, és hadnagyként szerelt fel. Feladata a berendezések telepítése, karbantartása és kalibrálása volt Angliában. Munkássága nyomán hamar kapitánnyá léptették elő.

Egyenruhásként csatlakozott egy titkos rádióbiztonsági szolgálathoz (Radio Security Service, RSS), amit a titkosszolgálat, az MI6 működtetett. Feladata a német titkosszolgálat (Abwehr) kémeinek felderítése, az SS és az SD adásainak elfogása volt.

G5RV antenna eredeti forrásból: Egy QSL-lap hátulja Lousitól 1946-ban Louis Stony Stratfordba költözött, de a kertje alig 30 méter hosszú volt. Mindenképpen fel akart tenni egy rövidhullámú antennát, ekkor született meg a hívójelével fémjelzett antenna, a G5RV. Louis még abban az évben leszerelt, és visszatért a Marconi társasághoz, ahol választhatott a főiskolai oktatás valamint a laboratóriumi kutatás között. Ez utóbbi mellett döntött, és az ultrarövid- valamint mikrohullámok felé terelődött figyelme.

GB2CRA csapata, a Chelmsfordi rádióamatőrök (Louis jobb oldalon, hátradőlve)Tagja volt a Chelmsfordi rádióamatőrök csoportjának, akik 1953-ban megkapták az első GB prefixű hívójelet. A GB2CRA egy speciális hívójel volt II. Erzsébet 1952. évi megkoronázása alkalmából. Alapító tagja volt egy bizottságnak, ami kapcsolatait latba vetve a hatóságok monopóliumát megtörve adóengedélyt adhatott ki és bevezette az egységes hívójelek intézményét.

1954-ben a Marconi társaság egy új állást ajánlott neki. Loius elfogadta a latin-amerikai karib térség műszaki és kereskedelmi képviselőjének címét és munkája Venezuela fővárosába, Caracasba szólította. A néhány hónapos képzés után feleségével és gyermekével útnak is indult. Az ottani három év alatt sok karib-szigetekbeli amatőrt segített adóengedélyhez, és megfogalmazódott benne, hogy ahol tartózkodik, hívójelet kell szereznie.

G5RV a rádiós szobájában1960 és 63 között Párizsban lakott, berendezések üzembe helyezés előtti vizsgálatát végezte és olaszországi, szicília, görög és török beüzemelését felügyelte egy európai kommunikációs védelmi projekt keretében. Angliába való visszaköltözésük után is sokat utazott, leginkább Afrikába.

1965-ben megtörte rákos felesége halála, tengerentúli munkákat vállalt, azt remélve, az segít felejteni. 1966-ban Tito unokatestvére, Nelida (CX1BT) – akivel rendszeresen tartotta a kapcsolatot – az Egyesült Királyságba látogatott, és addig-addig hívogatta meg ebédre, míg romantikussá vált kapcsolatuk és 1968-ban feleségül is vette.Louis a szeretett kertjében

A nagyvilágban való kalandozásai során 75 országban járt, összesen 55 hívójelet szerzett meg. Szeretett festeni, kertészkedni, és gyűjtötte a régi rádiókat és az elektroncsöveket.

89 évesen, 2000 június 28-án halt meg. Az általa hirdetett, mindig a lehetőségekhez igazított és hívójelét örök életűvé tevő antenna kapcsán sosem tett szert bevételre.

55 hívójele volt