Barázdát szánt az eke?

2017. március 15. szerda

Régóta nézegetem és hallgatom a 60 méteres srácokat, de sokáig nem értettem. A nagyon is jó dokumentált NVIS-sávot eleink a század közepén szinte minden létező körülmény között kipróbálták, leírták, így mondhatni kísérletükkel barázdát szánt az eke.

Az önkéntes szegregáció azonban nagyon is alkalmas valamire: a humán erőforrás kísérletére.

Noha nyitott kapukat döngetnek, egy valami mégiscsak tanulságos: míg a bárki számára elérhető amatőrsávokon véletlenül sem hallani senkit a 60 méteren kipróbált, fura mód szférikus visszaverődéshez használt kvázicirkulárisan polarizált antennával, a magyar amatőrök számára valószínűleg soha sem megnyíló sáv engedélyeseinek – kísérleti engedélyt ugyanis bárki kérhet – azonban mégis van egy tanúsága: valójában ennyi, aki valódi ambícióval bír az amatőrködésben.

Noha eredményre senki sem számít és valójában csak kíváncsiskodni és különcködni jó az egész, mint arra az engedélyező hatóság is korábban utalt, borzasztóan kíváncsiak vagyunk mi újat lehet felmutatni. De ha csak unalmas jegyzőkönyveket, amikből az derül ki, hogy a sáv az elvárásoknak megfelelően működik, akkor sincs semmi – az eredménytelenséget ugyanis nem szankcionálják. Szóval hajrá, pár száz hirtelen megkért licenc talán előremozdít valamit a sáv néhány tíz kilohertzes szegmensének engedélyezésében ha mást nem, A1A üzemmódban.

A 60 méteres sáv használatára több mint két éve csoportosan kértek amatőrök ideiglenes engedélyt, amire kísérletek folytatása címén bárki számára biztosított a jogszabályi háttér. A folyton lejáró jóváhagyó nyilatkozat azóta többször is megújításra került. Az alapvetően militarista felhasználásban lévő sáv várva várt január elsejei engedélyezése elmaradt, leginkább az unión és a régión belüli jogszabályi harmonizáció hiánya miatt. Viszont az visszaütött, hogy baromira zavaróak az európai amatőrök a leglehetetlenebb és ész nélkül cserélgetett alapsávi átviteleikkel, így a DX-eket mellőzni kellene.

Érdekes kérdés, hogy a Föld számos területén katonai alkalmazásban álló rövidhullámú sávba megint csak más földrajzi területen be fognak-e engedni – akár csak másodlagos jelleggel is – amatőröket; valószínűleg nem, de IARU-x szinten egységesen semmiképp. Ezen még egy potens érdekképviselet sem sokat változtatna, hiszen a kezdeti lehetőség elmúlt, azóta pedig sok tapasztalatot szereztek azok, akiknek valóban szükségük van rá: az amatőrök útban vannak 60 méteren.

  • Idén is virított az IcomIdén is virított az Icom
    A japán cég Tokyoban mutatta be új adóvevőjét és vevőkészülékét. A HamFair-on debütáló …