Rádiós bélyegen a DXCC mostohája, a Crozet-szigetek

2017. április 27. csütörtök

A világ legkeresettebb DXCC körzeteinek listáját – DXCC Most Wanted List – a Club Log frissíti hónapról hónapra a feltöltött és megerősített logok, QSO-k után. Az első kettőt már kiveséztük, a harmadik rádiós történelméről pedig bélyeg is van.

 

 

A 337 körzetet felsoroló lista ugyan folyamatosan változik, de az élmezőny állandó. Évek óta Észak-Korea vezeti a sort, utána a hamarosan második expedíciójával jelentkező sarkköri Bouvet sziget, majd a Crozet-szigetek (FT5/W) következnek, mely 1945 óta tagja a körzetek felsorolásának.

A Madagaszkártól is 2400 kilométerre fekvő hat nagyobb és 20 kisebb 2-150 négyzetkilométeres szigetekből álló vulkanikus csoport az Indiai-óceánon fekszik, szinte a Déli-óceán határvidékén.

A főként császárpingvin és oroszlánfóka lakta sziget időjárása nyáron kifejezetten kedvező, eltekintve a széltől, a hőmérséklet alig megy 18-19 fok fölé, míg a napi hőingás rendkívül alacsony.

A környező szigetek (a 15. Marion ZS8 vagy a 60. helyen álló FT5/Z Amsterdam sziget) már lejjebb csúsztak a listán, valamivel északabbra fekvén ugyanis jobb érzés oda kitelepülni. A VK0H Heard is hátrébb szorult, bár annak fekvése is kedvezőtlenebb.crozetbelyeg

No azért a dobogó alján álló Crozet-csoport sem marad aktiválatlanul, ennek tanúbizonysága a 2001-ben kiadott bélyeg is, ami a MIR űrállomás jegyez összeköttetését örökíti meg.

Legutóbb FT5WQ/MM hajózott a partjainál 2013-ban, de végül nem kötött ki az IOTA AF-008 földjén.

Az első aktivitás 1961-ben történt, FB8WW hívójellel és a Posseidon szigetre érkező, állandó kutatóállomást létesítő franciák jegyzik. Az előtag eleinte FB8(W) volt, majd 1984-ben, a francia hívójelrendszer nagy átalakulása után kapta az FT5 prefixet.

A legutolsó, 2008-as FT5WO rádiózás hozzávetőlegesen a 44. amatőr expedíció volt a szárazföldre.

A szigetet egyébként azért sem látogatják túl gyakran amatőrök, mert meglehetősen nagy a rizikófaktor: a több mint félszáz jegyezett expedícióból alig két tucat tudott szárazföldre lépni és összeköttetést létrehozni a szigetről, de ebből kettő is vitatott, hogy valóban onnan történt-e.

Marion_DufresneA jellemzően egyhónapos kitelepülések között több fél éves, de még egész éves tartózkodás is van: a kutatók szeretik a kutatóállomáson tett látogatásukat az évente kétszer menetrendszerűen érkező a Marion Dufresne II óceánjáróhoz igazítani, ahonnan helikopterrel szállnak partra. A jellemzően szeles idő miatt ez sokszor meghiúsul, bár gondolom utas nélkül csak az ellátmány kedvéért nem is nagyon erőltetik.