Brutális teljesítménnyel indul be a HAARP, itt a lista!

2022. október 19. szerda
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Munkába áll az alaszkai HAARP-telep. Októberben tíz napon keresztül brutális energiával sugároznak nagyfrekvenciás jelet az ég felé.

Összesen 13 kísérletet folytatnak az Alaska Fairbanks Egyetem (UAF) munkatársai a Gakona közelében található létesítmény berendezéseit használva. A nemzeti tudományos alapítvány 9,3 mill dolláros projektjének célja a Föld felső légkörének és georkörnyezetének feltárása. A program olyan résztvevőket is felsorakoztat, mint a NASA, a Tengerészeti Kutatólaboratórium, a Cornell Egyetem, a Kaliforniai Egyetem a Berkeley, Kanada Művészeti Tanács, John Hopkins Alkalmazott Fizikai Laboratórium, Virginia Tech, Los Alamos National Lab vagy az Aerospace Corp.

A HAARP antennaparkja Alaszkában

A program gazdái között a JPL, a Moon Bounce, az Owens Valley Radio Observatory és a University of New Mexico Long Wavelength Array is megtalálható. A kísérlet abból áll majd, hogy a HAARP jelet továbbít a Hold felé, a visszaverődő hullámokat pedig a kaliforniai és új-mexikói állomásokon fogadják.

A Kaliforniai Egyetem, a Berkeley tudósai próbálnak majd választ adni arra, hogy mi okozza azt a szokatlan, alacsony szélességi körökön tapasztalható sarki fényt, amelyet erős hőemissziós jelenségként más néven STEVE-ként ismernek. A kérdés létjogosultságát az adja, hogy egyre több tudós von párhuzamot az aurora keletkezésének mechanizmusával.

A programban a Johns Hopkins Applied Physics Laboratory a Jupiter-kísérletének célja a bolygó ionoszféráinak megfigyelés a földi emisszió segítségével.

És hogy ez miért egy rádióamatőr blog témája? A kísérlet a 3,6 megawatt összteljesítményre képes HAARP adóival fog zajlani az amatőrsávokon környezetében, és most vizsgázik az új-mexikói 512 antennából álló megfigyelőállomás is.

Az összeesküvés-elméletek melegágyának számító HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) eredetileg katonai projekt volt: az amerikai légierő fejlesztette ki 1993-tól kezdődően évi 2-3 milliárd dollárér költségvetés mellett az egyetem és a DARPA (Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynökség) közreműködésével. 2014-ben a magas költségek miatt leállították, majd 2015 augusztusában átadták az UAF-nak. Hivatalos célja mindig is a sarki fény eredetének vizsgálata volt.


Az egyetem QSL irodája riportokat is fogad, a HAARP (P.O.Box 271 Gakona, Alaska 99586 USA) címen.

 


  1. ivan

    Chris Fallen KL3WX (Dr,Prof egyetemi oktató) ott az egyik főnök.
    2018. July végén adtak WSPR -ben 80 méteren, és SSTV -n máskor, máshol.

*