Kedves kis kolónia a hazánktól legtávolabbi szárazföld

2022. október 17. hétfő
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Van, aki DXCC-entitásokat gyűjt, más a távolsági rekordjait dönti, van, aki QRA-négyzeteket vadászik. Én is ez utóbbiak csoportjában színezgetem a kockákat, mert mindig is egyértelmű volt, hogy van az a QSO, ami után nincs értelme a kilométereket vadászni. No de melyik az?

Korábban a Hawaii 12-13 ezer kilométeres távolságát tartottam etalonnak, mígnem belegondoltam, hogy a hasonló szélességen lévő Új-Zélandi csoport épp a Föld a másik féltekéjén van, így ezreket kell, hogy ráverjen. Adódott hát a kérdés, hogy melyik az a pont a bolygón, ami hazánktól a legtávolabbi, és van-e ott szárazföld?

A kérdéses terület szinte pontosan 20 ezer kilométerre van, és Új-Zéland partjaitól 2 ezer kilométerrel keletre esik. Ez elég nagy szívás, tekintve, hogy a Csendes-Óceán vizén található és nincs ott szó szerint az égvilágon kívül semmi. A legközelebbi lakott szárazföldet az Új-Zélandtól pontosan 500 kilométerrel nyugatra lévő kis szigetcsoport jelenti.

pitt-island

A tíz tagból álló Chatham-szigetek (OC-038; AE15/AE16) ZL7 hívójelét a mértékadó Club Log DXCC toplistája a 90. legkeresettebb entitáshoz sorolja. A szárazföld hazánktól légvonalban több mint 18.800 kilométerre található. Két nagyobb szigetet jelentő csoport névadóját és egyben legnagyobb tagját összesen 600-610 fő lakja, de nem sikerült nyomára bukkanni annak, hogy bárki is rádióamatőr lenne. A szigetek infrastruktúrája viszont teljes, jól élhető közösség.

Még néhány kilométerre növelhetjük az áthidalt távolságot, ha a nagyobb népességnek örvendő Chathamtól húsz kilométerre délnyugatra a második legnagyobb szárazföldre látogatunk, az AE16 QRA 65 négyzetkilométeres Pitt-szigetére – vagy ahogy a maorik hívták Rangiauriára. Itt már csak 35-40 fő jelenti az állandó lakosságot, környezetében számos szikla és zátony állíthat be újabb és újabb rekordokat a logokban.

Az abszolút legtávolabbi szárazföld viszont a Star Keys, ami tíz kilométerrel távolabb, keletre fekszik az előzőeknél, viszont senki sem lakja. Az egész öt vízből kiálló sziklából áll, melyek közül a legnagyobb a Round Islet. Sajnos kikötni vagy leszállni rajtuk nem lehet, az IOTA sem jegyzi külön.

Érdekesség, hogy a varázslatos élővilággal és környezettel rendelkező Pitt-sziget lakói az elsők a világon, akik minden egyes új naptári napon megpillantják a felkelő Napot. A sziget nem elfelejtett régió, kissé paradox módon épp a nyugalma miatt nagyon is keresett turistacélpont. Az egyetlen oda szállító légitársaság, az Air Chathams 25 dollárt ad minden egyes turistáért, melyet az ökoszisztéma megóvására és a sziget fejlesztésére fordítanak.