CQ-CF, a leghűségesebb magyar versenye

2015. október 29. csütörtök

Az 1921-es soproni népszavazás évfordulójáról emlékszik meg a leghűségesebb város rádióklubja, méghozzá egy versennyel. A Soproni Rádióamatőr Klub (SRK) és Sopron MJV Polgármesteri Hivatal Sportfelügyelete a MRASZ  valamint az önkormányzat támogatásával rendezi meg a Civitas Fidelissima Rádióforgalmi Emlékversenyt.

1921. december 14. és 16. között Sopron és környező falvainak lakossága népszavazáson dönthette el, hogy Magyarországhoz vagy Ausztriához tartozzon-e. Ez volt a trianoni békeszerződés egyetlen komolyabb területi revíziója, amit a nagyhatalmak tartósan elfogadtak. A 26.879 jogosult közül 24.063 fő szavazott, közel 90 százalékos részvételt mutatva. Közülük 15.534 fő (65%) tette le Magyarországra a voksát.

És azt tudtad, hogy a kilenc sopron közeli település közül ötben nagyarányú osztrák győzelem született? A 37,5 ezer fős Sopron 19 ezer jogosult 73 százalékos magyarpárti arányával csak a második leghűségesebb volt, a 349 lelket számláló Fertődobozon 257-en (78%) voksoltak Magyarország mellett. Ez persze csak statisztika, mely az alacsony lélekszám miatt ironikus. A soproni szavazás hatására tíz további faluban is tiltakoztak az Ausztriához való csatolás ellen, így később ezeket is visszakapta Magyarország.

A népszavazás emlékére a magyar országgyűlés az 1922. évi XXIX. törvénycikkben megengedte Sopron városának, hogy Civitas Fidelissima, azaz a leghűségesebb város felírással egészíthesse ki 1622 óta viselt címerét. Ezt a nevet viseli a 80 méteres sávban december 12-én és 13-án bonyolított emlékverseny is,  melyen minden érvényes rádióengedéllyel rendelkező amatőr részt vehet.

A verseny két periódusból áll, amikben mindkét napon – szombat és vasárnap – 06 és 10 UT között távíró (CW) és fónia (SSB) kategóriában mérettetnek meg a rádiósok. Mindkét kategória külön kerül elbírálásra, további bontásokban.

Kategóriánként külön lesznek elbírálva a HA, nemzetközi valamint SRK férfi, női és kollektív állomások is.

A verseny összeköttetései számára a 3500-3590 kHz (CW) és a  3600-3750 kHz (SSB) szegmens lett kijelölve.

HívásCQ-CF illetve versenyhívás Civitas Fidelissima. Az SRK tagok kivételével minden állomásnak ellenőrzőszámot kell adni az RST/RS után, 001-től folyamatosan, az összeköttetések sorszáma szerint (például 599002, 59002).

Pontozás: minden állomás összeköttetést létesíthet mindenkivel, de egy állomással periódusonként és üzemmódonként csak egy összeköttetés létesíthető.Érvényesnek az az összeköttetés tekinthető, amiről mindkét állomás küld logot, vagy csak az egyik állomás küld logot, de az ellenállomás legalább három beküldött logban szerepel. Minden érvényes QSO egy pontot ér.

Szorzók: az elért DXCC-körzetek periódusonként és üzemmódonként valamint az SRK tagok. Az klubtagok az ellenőrző szám után „CF” betűket adják (például 599 CF, 59 CF).

Az igényelhető pontszámot az üzemmódonként a két periódus alatt elért összeköttetések pontjainak összegéből és a szorzókból a szokásos módon számolandók.

Jegyzőkönyveket üzemmódonként külön a LOG-1 és a LOG-2 nyomtatványon vagy annak megfelelő számítógépes formában kell beküldeni bélyegző vagy e-mail fejléc szerint 2016. január 11-ig elektronikus úton a ha1kss.sopron@gmail.com vagy postán a Soproni Rádióamatőr Klub 9400 Sopron Kölcsey Ferenc utca 5. címre.

Díjazás: kategóriánként z első három helyezettek érem, az első hat helyezettek oklevélben részesülnek. A versenyben a legtöbb QSO-t elért állomás a „Civitas Fidelissima” kupát nyeri el. A végeredményt a Soproni Rádióamatőr Klub honlapján tesszik közzé. Itt találja a 2013. és a 2014. évi eredményeket is.