Egy kompakt QRSS adó

2015. május 25. hétfő

Nemrég esett szó a QRSS-ről és üzemmódjairól, nézzük hát meg, mennyire egyszerű jeladót építeni. A tervezési fázisban lévő adó egy Arduino UNO hátára csatlakoztatható, úgynevezett shield-en kap helyet, a mikrovezérlő panele és a 16×2 karaketeres LCD-t hordozó panel között.

A rádió alapvető üzemmódja a lassú távíró (CW), amit maga a J1 relé rángatásával valósít meg. A jelfogó vezérlése az Arduino D10 lábán történik, mely az adás alatt földre húzza az elválasztó- és végfokozatot. A készülék konstrukciójával sokat nem bajlódtam, a számtalanszor megépített rajzok egyikét vettem elő.

Az alapvetően három fokozatból – oszcillátor, elválasztó illetve pufferfokozatból és egy néhány száz milliwattos végerősítőből álló kapcsolás lelke a LED1-gyel felépített modulátor, mely a dióda kapacitását használja fel a frekvencialépéses moduláció (FSK/CW) megvalósítására. Ebben az üzemmódban a relé folyamatosan behúzva tart és a miniatűr 30 méteres adó a C2 segítségével beállított alapfrekvencián sugároz. A néhány hertznyi lépés akkor következik be, ha vezérlő panel D11-es (PWM-képes) lábán magas szint jelenik meg, és az 5mm-es piros led kapacitásával megváltoztatja a kvarckör rezonanciáját.

FSK-CW QRSS Transmitter

A kapcsolást kiegészítettem egy R10-R11 ellenállások köré épített feszültségmérővel és egy LM35 hőmérővel is, melyet a végfok tranzisztorára szorítok. Az Arduino kijelzőjén ezek értékein túl helyet kapott az üzemóra- és a lefutott periódusok számlálója is.

A kis jeladó hátránya, hogy pontos QRSS-frekvenciára csiszolt kvarcra van szükség. Ez 30 méteren 10,140MHz, amit csak rádióamatőr shopokban lehet beszerezni igen borsos áron. Szerencsére elfekvő készletben találtam 10,13988kHz-eset, ami épp megfelel céljaimnak.

qrss_lcdA hamarosan közkézre kerülő szoftverrel kapcsolatban sok magyarázni való nincs. Mivel először csak néhány billentést végeztettem vele, az üzenetet nem szöveges formában vittem be, ezért a végleges verzió kicsit hosszúra sikeredett, ennek egyszerűsítéséig türelmet kérek, a paneltervvel együtt fogom a következő hétvégén közzétenni.

A jeladó tematikája végtelenül egyszerű. Bekapcsolás után egy 20 WPM sebességű CW periódus fut le a D10 lábon billentyűzve (ptt), majd néhány másodperc múlva a PTT behúzva marad és a D11 kimenet segítségével (key) a QRSS3, azaz 3 másodpercnyi ponthosszúságú FSK/CW modulációjának periódusa következik. Egy újabb szünetet követően indul előröl az egész. Minden üzemmódváltás és több másodperces szünet között a hőmérséklet- és feszültségadatok kerülnek frissítésre. Az FSK periódust egy néhány másodperces “spektrális satírozás” előzi meg és követi.

Meg kell jegyezni, hogy az üzemórák elvileg nagyjából 50 naponta nullázódnak. Ennek oka, hogy a bekapcsolástól eltelt időt rögzítő regiszter 1193 óránként túlcsordul. A későbbiekben a készülék egy milliwatt- és SWR mérőt kap egy négysoros kijelzővel.