Szimmetrikus, távvezérelt antennahangoló

2015. július 24. péntek

Azokat a gyári tunereket, amik végén egy torid trafó van a szimmetrikus tápvonal miatt, gondolom el lehet felejteni. De azt sem szeretném, hogy a tápvonalam legyen illesztve, inkább az antenna komplexumának talppontja adjon 50 ohmot, így a készülékek belső illesztőjétől sem várok sokat. A legjobb megoldást kerestem itthonra.

A nyáron egy 10 méteres, ősszel pedig egy újabb, 13 méterig nyújtózkodó oszlopot állítok fel a már meglévő 7,5 méteres mellé. Ez a megoldás a télen egész biztos, hogy így is marad, az erre kerülő antenna viszont kis fejtörést okoz – lévén a háromszögben elrendezett tartók távolsága 16-16 méter. Egy kisebb, G5RV antennát idéző konstrukció ugyan épp elférne közöttük, azonban a magasság miatt a tyúklétra 50 ohmot adó vége valahol 8 méter magasan lebegne.

A kézenfekvő megoldásnak azt találom, hogy egy koaxal a lehető legrövidebb távon megyek ki a házból, az eresz alatt felerősített tunerig, így a rádió is 50 ohmot lát, a tápvonalon sem jön vissza semmi és a szimmetrikus, földfüggetlen illesztő a lehető legkisebb zajt produkálja. A 15 méternyi 450 ohmos szimmetrikus tápvonal egyenesen, minden vezetőtől távol, törés és veszteség nélkül mehet a dipólig, aminek méretezésénél ugyan nem törekedtem rezonanciára, de 30 méteren épp félhullámhosszt ad.

A tuner műanyag doboza egy 1:1 szimmetrizáló elemmel indul, a tuner és a rádió között, mert ott még jól működik. A szimmetrikus tuner maga a relék által távvezérelt 0…30 uH érték közötti induktivitásokból valamint 10 pF-onként 0…1000 pF között kapcsolható kapacitás tagokból áll.

A teljesítmény- és SWR-mérő kapcsolásaA távvezérlőt eredetileg egy Zetagi HP-1000 swr- és teljesítménymérő házába terveztem megépítésre, ahol már helyet foglalt volna a kicserélt elektronika mellett a processzoros panel is. Az eredeti tervek szerint a kondik helyére tengelyes enkóderek kerülnek, a kondik és a tekercsek háromdigitel LED kijelzői a műszerek hátára tapasztva, azok hátlapját átvilágítva jelezték volna a kapcsolt értéket. A későbbiek során a távvezérlő egy frekvenciát követő gyorsbeállítás-funkciót is kap, így a készülék hátára az RJ45 csatikon kívül egy USB port is kerül, de nincs elvetve egy teljesen automata hangolási rendszer kialakítása sem.

 

A szimmetrikus antennahangoló kapcsolási rajza

 

Tehát a fenti verzió fog elkészülni, méghozzá egy vízhatlan dobozba az eresz alá. A kapcsolási rajzot épp most pofozgatom (folyamatosan frissül), a HAM-bazárból pedig időközben megjött a négy kerámia tekercstest. Ebből oldalanként 2-2 darab kerül elhelyezésre, amiről az Omron egymorzés, G2R-1A reléi (5 és 10kV) oldják meg a lecsatolást. A sávonként szükséges menetszám kísérletileg lesz meghatározva.

A szimmetrikus illesztő kapcsolási rajza (frissül)

Eldöntendő még, hogy a vezérlés mi módon történjen: a legszimpatikusabb megoldás, hogy 813 MHz-en két Arduino kommunikál, ez esetben még a tekercsek és a kondik relésora egy-egy 74HC595 shift regisztert is kapnak, hogy elférjenek egyetlen UNO R3-on. Ekkor a beltéri egység csak két enkódert (a tekercsekkel a sávváltás és a kondik) tartalmaz egy LCD kijelzővel. A kondenzátorok kapcsolása bináris számlálás elvén történik, a beszerezhető értékek miatt 2kV-osak. Számítások szerint 600 ohmon, 3 kΩ antenna talpponti impedanciával közel 600 volt megy át rajtuk.

Az antenna a most épülő toronyhoz a már meglévőtől kihúzott véletlen hosszúságú, 600 ohmos tyúklétrával táplált antenna. Megjegyezném, hogy doubletnek a kettős Zeppelint nevezik. Fontos, hogy se az antenna, se a tápvonal ne legyen rezonáns, hiszen nem a földet szeretném melegíteni a kialakult állóhullámokkal.

A nagy nyári csend után egyébként újabb rigek, egy FT7 átalakítás és a toronybetonozás rejtelmeivel jelentkezem hamarosan.