Eltörölnék a HA-DXC tagság sorszámát?

2019. október 17. csütörtök

Megváltoztatnák a HA-DX verseny szabályait, és eltörlik a HA-DXC tagsági sorszámot, mely ezt követően már nem számít a külföldiek számára szorzónak – merült fel a lehetőség. Az ötlet bombaként robbant, az illetékes hallgat, a szabályok még nem frissültek.

Az egyébként semmire sem jó sorszámot egy jelen pillanatban felkutathatatlan klub vagy társaság, az úgynevezett HA-DXC jegyzi. Korábban a HA-DX versenyen egy ilyen állomással létesített QSO szorzónak számított. HA0LC néhány éve már pedzegette a sorszám versenyből való kizárását, de akkor nem lett belőle semmi.

Szorzónak számító állomások sok versenyen vannak, ám legtöbb esetben nem egy látens társasághoz, hanem a szervező ország régióihoz kötődnek. A HA-DXC tagsági sorszám eltörlése megosztja az amatőröket, van, aki a verseny modernizálásáról beszél alapvető szabályok szintjén, mások hallani sem akarnak ilyen számokról – legfeljebb csak diplomavadászok esetében. Megint mások megtartanák az évek alatt megszokott előnyt.

A versenyt egyébként ugyanaz a virtuális sportklub rendezi, aki a HA-QRP-t is jegyezte, mígnem 2017-ben az utolsó eredményhirdetés nélkül szó nélkül végleg haza nem vágta, válaszra sem méltatva az érdeklődő résztvevőket. Most azt találgatják, hogy ennek a versenynek is a szervezési impotencia lesz-e a veszte, miközben valószínűleg csak egy újabb fellángolásról van szó a sorszám eltörléséről.

A HA-DX jegyzőkönyveit tekintve az elmúlt tíz évben stagnáló résztvevővel bír, így 2016-ban 1301, 2017-ben és 2018-ban 1459 illetve 1434 jegyzőkönyv érkezett, míg idén valamivel kevesebb, 1394 logot számláltak.

Bármi is lesz a nagy vihart kavaró sorszám vagy az egész verseny sorsa, a következő, 2020-as konteszt időpontja január 18-19., melyre vonatkozó kiírás még nem jelent meg. Neked mi a véleményed a sorszám eltörléséről?

 


*