És akkor a nyolcvanas években új számok jelentek meg a sávváltókon

2017. június 13. kedd

A félvezetős készülékek térhódítása után a nyolcvanas évek legelején újabb érdekes feliratokkal találkozhatunk a korai rádiók dobozain: használhatóak a WARC sávokon. A mára hétköznapiként kezelt sávok eredetének néztem utána.

Hétvégenként a hagyományos sávok gyakorlatilag használhatatlanok a világszerte szervezett versenyektől. Ekkor a békés forgalmazást kereső amatőr a WARC sávokra teker inkább át, ami évtizedek óta csak kivételként szerepel a versenykiírásokban. Ennek megfelelően csöndes, a rövidhullámú spektrum mindegyik szegmensében helyet kapó sávcsoport tartományaiban szinte csak távíróval találkozhatunk. A versenymentességet egyébként az IARU első régiójának kézikönyve mondja csak ki, mely nem kötelező érvényű, de hallgatólagosan a többi régió is tiszteletben tartja ezt a szabályt.

A sávok születésével kapcsoaltban tudni kell, hogy az ITU (Nemzetközi Távközlési Unió) egy konferenciasorozatot indított útjára World Administrative Radio Conference (rádiótávközlési adminisztrációs világkonferencia) néven 1979 és 92 között, melynek célja a világ valamennyi területére vonatkozó távközlési szolgáltatások rendszerbe foglalása. A három rövidhullámú sáv az 1979-ben összehívott genfi találkozó (WARC-79) határozata alapján lett az amatőrök számára kiajánlva – ennek betűszavaiból tevődik össze az elnevezésük is. Használatuk a nyolcvanas évek legelejétől terjedt el.

A 30, 17 és 12 méteres tartományok egyetlen hátránya, hogy hullámhosszuk révén nem harmonizálnak a 80-40-20-10 méteres vonallal, így a legtöbb esetben külön rezonáns antenna kell hozzájuk.

Az alig párszor tíz kilohertz széles sávok felosztása más és más, a forgalom általánosságban csak távíró üzemmódra korlátozódik. A mi régiónkban ez 30 méteren sincs másként, de érdekesség, hogy Afrika déli szélességein a nappali órákban SSB üzemmód is megengedett, szemben a fónia többi területen csak vészhelyzetre korlátozott engedélyével.

A sávok mindhárom IARU régióban, Kanadában és az Egyesült Államokban is ugyanott húzódnak, különbség egyedül a kiosztásában van:

30m: 10,100-10,150 MHz

17m: 18,068-18,168 MHz

12m: 24,890-24,990 MHz