És azt tudtad, mit üzentek az első interkontinentális DX adással?

2017. december 12. kedd

Marconi a századfordulón kezdett el agyalni azon, miként lehetne versenyezni a transzatlanti távíróvezetékekkel. Nem sokkal azután bejelentette: a kanadai St. Johns városkától nem messze fekvő Signal Hillben sikerrel fogta a délnyugat-angliai Cornwall-ból sugárzott rádiójeleket.

marconitx

A vevőantenna egy több mint 152 méter magasra papírsárkánnyal felengedett huzal volt az 1901-es kísérletben, míg adás oldalon két oszlop közé kifeszített legyezőszerű komplexumot épített.

Az első interkontinentális fél DX egy S betű morzekódja volt. Marconi bejelentését a mai napig sokan megkérdőjelezik, az azonban tény, hogy 1902 februárjában az olasz feltaláló a haditengerészet SS Philadelphia hajójának fedélzetén elindult nyugatra, hogy megállapítsa a cornwalli állomás hatótávolságát. Ezt 3378 kilométerben határozták meg azzal a megállapítással, hogy a rádióhullámok éjszaka nagyobb távolságra utaznak, mint nappal.

Marconi egyébként magát feltalálónak tartotta, nem pedig tudósnak: a tovább tökéletesített rádiótechnikai munkásságáért 1908-ban kapott Nobel-díj átvételekor mindenkit megdöbbentett bejelentésével, miszerint valójában nem érti, mitől működik találmánya.

 

Hét évig készült rá

Az első rádiókísérlete azonban nem ez volt. 1894-ben egy csengőt készített, ami villámlás hatására szólalt meg, majd egy billentyű lenyomására működő távírót épített. A kísérlettel a kezdetben szkeptikus apját is lenyűgözte, aki valamennyi pénzét fiának adta a folytatáshoz. Ennek köszönhető, hogy 1895-ben már a szabadban felállított antennájával 2,4 kilométert küzdött le.

Ez a távolság tovább növekedett, 1897 márciusában már a brit kormány számára tartott bemutatót 6 kilométer távolságú összeköttetéssel. Májusra ez 16 kilométerre nőtt, amit megismételt – másodjára már az olasz haditengerészet lenyűgözésére.

Ekkor alapította a Marconi társaságot, mely alkalmazottjai és rádiói később a Titanic fedélzetén is szolgálatot teljesítettek, kamuszagúan téve híressé az SOS-re hajazó segélykérő kombinációt. Ez a cég 2006-ig fennmaradt, ekkor pénzügyi problémái miatt az Ericsson vásárolta fel.