Ezért nem vagy fent az APRS térképen DMR-rel

2019. március 30. szombat

Azt már megszokhattuk, hogy egy-egy átjátszó rendelkezésre állása a leghitványabb telekomos internethozzáférés színvonalát sem éri el, de legutóbb azt nézhettük épp végig, ahogy egymás után tűntek el a pozíció adatok az APRS térképéről.

Korábban a készülékspecifikus portokat (5057, 5059…) változtatták egyetlen használható portra, az 5060-ra. Ezzel a nem épp átgondolt lépéssel azt korlátozták, hogy egy hívójelhez – helyesebben egy DMR azonosítóhoz – a brandmeister.network-on csak egyetlen ikont rendelhess a térképen való megjelenéshez, hiába van egy kézi (-7, ex. 5057) és egy mobil (-9, ex. 5059) rádiód is.

A legutóbbi változtatás szerint – mely eltörölte az 5060-at is – minden esetben a saját országod szerverére küldöd a pos adatot, mégpedig oly módon, hogy az országkód után 999-et adva képzed a címet. Ez Magyarország esetén 216999. A változtatásra az indokok szerint az országonként eltérő rendszerek egységesítése miatt volt szükség, de hogy miért ország- és nem készülékfajta-specifikus változtatás történt, rejtély.

A pozíció adatok címzése globális hálózati beállítás, magyarul arra való tekintet nélkül van érvényben, hogy épp magyar vagy külföldi átjátszón vagyunk-e. A kötelezően beállított, éppúgy egyetlen ikonként alkalmazható 216999 pedig továbbra is alkalmatlan arra, hogy egy azonosítóval rádiózva készülékenként külön kerülj fel a térképre futó emberke vagy épp kisautó formájában. Érdemes átgondolni, hogy a sok egylépéses, átfogó koncepció nélküli “fejlesztés” után lassan kisebb deficitet okozna és célszerűbb lenne kontinentális szinten visszatérni az eredeti címzésekre.

A DMR nem amatőr platform, használatához kevésbé rádióamatőr, mint inkább hálózati alapismeretekre van szükség. Végfelhasználóként érdemi tudás nélkül alkalmazható rendszeréhez elengedhetetlen az internet, mely sok átjátszó esetében problémát jelent: azok ugyanis néha ócska kapcsolatokkal vannak felvértezve, és bár így olcsóbb, gyakori használhatatlansága miatt egyre nagyobb tömegeket késztet hotspotok alkalmazására. Ezzel a 216-os beszédcsoport helyett a 2169 kezdte meg hódítását, mely az ilyen végpontok közötti kapcsolatra lett beállítva, miközben a nagy átjátszókat nem tornáztatják az egyébként is csak íróasztalukig rádiózó internetamatőrök.

Érdemes eljátszani a gondolattal, mennyire lenne nagyszerű dolog, ha internettől független rádióamatőr hálózat linkelné össze a tornyokat…