HA-QRP Contest: 40 év, 40 méter

2013. augusztus 23. péntek

mfj meterA Rádiótechnika szerkesztősége 1974 óta minden évben, így idén is megrendezi a HA-QRP versenyt. A verseny célja annak bizonyítása, hogy kis teljesítményű adókészülékkel is lehet üzembiztos összeköttetéseket létesíteni.

Versenymenedzser: HA6NL – haqrp@radiovilag.hu

Ideje: A magyar kollektív és a külföldi amatőr adóállomások 2013. november 1-jén 00:00 UT-tól november 7-én 24:00 UT-ig folyamatosan; a magyar egyéni amatőrök pedig november 1-jén 00:00 UT-tól 3-án 24:00 UT-ig, 4-én, 5-én, 6-án és 7-én 17:00 UT-tól 24:00 UT-ig versenyezhetnek.

Frekvenciasáv: 40 m (7000 … 7040 kHz)

Adásmód: Távíró (A1A).

Hívás: Cq test qrp de…

Összeköttetés: Kölcsönösen venni, illetve adni kell az RST-t, az állomás QTH-ját és az operátor nevét. QTH és operátor adat hiánya esetén 1 pont a levonás. Az összeköttetés beírt időpontjánál legfeljebb 3 perc eltérés megengedett.

Pontozás és eredményszámítás: Minden hibátlan kétoldali kapcsolat saját és más ország 2 pont. Ugyanazon állomással a HA-QRP versenyben csak 1 QSO pontozható. (Természetesen a QRO állomásokkal létesített összeköttetések is érvényesek.) A pontok összegét meg kell szorozni a DXCC-jegyzék elért körzeteinek számával.

A HA-QRP verseny ideje alatt lebonyolított más versenyek összeköttetései újra pontozhatók 1 ponttal. Tehát az alap-összeköttetés a HA-QRP kiírás pontozása szerint pontozható, majd a más verseny-összeköttetések 7 MHz CW-n, QRP teljesítménnyel újra 1 pontot érnek. Ha a Silent Key Memorial (SKM), az ukrán vagy más versenyen is volt összeköttetés, akkor az mindannyiszor 1 ponttal írható jóvá. (Kérjük, a versenyek rendezőinek a logokat megküldeni, verseny vagy kontroll formában).

Kategóriák:

– magyar egyéniek,
– magyar kollektívák,
– külföldiek,
– SWL-ek.

Műszaki feltétel: A versenyben csak olyan adó üzemeltethető, amelynél a végfok RF kimenő teljesítménye nem haladja meg a 10 W-ot.

A jegyzőkönyv tartalmazza:

– a QSO-időpontot, a riportokat;
– az ellenállomás hívójelét, QTH-ját és az operátorának a nevét;
– az adóvégfokozat aktív elemének a típusát!

SWL-ek a QRP-állomásnak adott riportjukat, annak nevét, QTH-ját és a QSO-partnerének hívójelét, valamint a QRP-stől kapott riportját naplózzák!

Az elektronikus versenyjegyzőkönyvet a következő formátumok valamelyikében kérjük beküldeni: .doc, .odt, .ASCII, .cbr, .xls. A más formátumban érkező logokat nem tudjuk fogadni!

Kérjük, a versenyösszesítőt .doc-fájlként is mellékelni! Ennek tartalmaznia kell a kérvényezett QSO-, pont-, szorzó- és összpontszámot, többkezelős állomásnál az operátorokat, valamint az e-mail, illetve a postacímet.

A versenyjegyzőkönyv fájl-neve tartalmazza a saját hívójelet!

A jegyzőkönyv postázási határideje: november 21. Cím: Rádiótechnika szerkesztősége, (H–)1374 Budapest, Pf. 603 vagy haqrp@radiovilag.hu

Díjazás: Minden (jegyzőkönyvet küldő) részvevő állomás elektronikus emléklapot kap, amely a haqrp@radiovilag.hu címen lesz kérhető az eredményhirdetés után. A kiemelkedően szerepelt külföldiek díjtalanul megkapják a “Rádiótechnika” folyóirat évkönyvét. A hazai állomások kategóriánkénti első három helyezettjét a szerkesztőség értékes tárgyjutalomban részesíti.

Ellenőrzés: A verseny tisztaságának megőrzése végett a rendező ellenőriztetheti a feltételek betartását. Ezúton is felkéri a klubokat, hogy a munkaterületükön szervezzék meg az ellenőrzést és a versenyben részt vevő, de a kiírástól eltérően működő állomásokat jelezzék!

Rádiótechnika szerkesztősége


A QRP.HU várja a fényképes beszámolókat, megemlékezéseket a versenyről!
Korábbi évek eredményei: 2012 , 2011 , 2010 , 2009