A magyar távközlés úttörője letette a billentyűt

2020. július 02. csütörtök

Elhunyt HA5BK, dr Hetényi László okleveles villamosmérnök. A magyar távközlés úttörője, a publicista 87 évesen tette le örökre a billentyűt. Életútjáról videoriportban mesélt.

Hetényi László 1933-ban született, 4-5 évesen egy műsorvevő elektroncsövei babonázták meg – első detektoros rádióját kilenc évesen építette. A Rafilmnál, a Gelka elődjénél rádiójavítóként dolgozott, majd 1952-ben érettségizett és nyert egyetemi felvételt.  A Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki karának Gyengeáramú szakán 1957-ben végzett. Doktoriját 1978-ban tette le.

Évtizedeken keresztül, több száz készüléket épített, több száz szakmai publikációt jegyez, egyebek közt a Készüljünk a rádióamatőr vizsgára című könyv egyik szerzője.

Első rádióengedélyét, az egész életén át használt HA5BK hívójellel 1955-ben kapta a HA5KBK adófelelőseként. Saját bevallása szerint a kétezres években már nem rádiózott, mert nem látta értelmét a kapcsolattartás e formájának. Kizárólag a beszédkényszer fenntartására alkalmas, semmi másra – fogalmazott a kísérletezés, tanulás kiaknázott lehetőségeire, hiányára utalva.

A tanításban és az új technológiák felfedezésében, kidolgozásában lelte igazán örömét.