Hazai műhelyből érkezett meg a hiánypótló RH vertikál

2020. június 24. szerda

Vannak A Nagybetűs konstrukciók a rádióamatőr történelemben, mint például G5RV antennája, M0NKA Chris McHF-je, vagy a BitX, Pixie, és a többi etalon. Egyszeri és megismételhetetlen mérföldkövek, amik egycsapásra kimerítik mindazt, amit a rádiós saját témájában kutatott, keresett, próbált tökéletesíteni. HA5DSA épp most került be a nagykönyvbe.

A rövidhullámú mobilantennákkal egyébként szkeptikus szemlélődőnek is megakadt az elmúlt hetekben a szeme egy rövid, hosszabbítótekercses vertikálon. Helyesebben nem is az antennán, hanem azokon a logbejegyzéseken, amit mellette mutattak fel; ez bizony nem egy leillesztett huzaldarab a kötelező holtzóna utáni holland és orosz QSO-kkal. Ez az az antenna, ami hiánypótló: legyen szó SOTA-ról, egy panelház középső erkélyéről, vagy a parkolóban földbe szúrt tartópálcáról, minden szempontból erre van szükség.

Néhány gondolat után András jelezte is, hogy most épp a V3-on, egy újabb, jobb változaton dolgozik, az eddig elkészült antennákat haverok kapták meg és tesztelik. Leírása nincs, hanem HA5ASS Zsoltival egy videót csinálnak épp. A vektor többedik elküldött képernyőképe után már biztos volt: épp annak a születésnek lehetek szemtanúja, ami balkonok és hegycsúcsok mellett a legszélesebb körű mobil és kitelepülős alkalmak során nem csak a magyar amatőrök antennájaként terjed majd el.

Az antenna elkészítésében HA8LKT Laci és HA5IS Pista rengeteg segítsége mellett HA8HL elméleti tanácsai is segítettek.

Nincs dimenzionális skicc kis táblázattal a tekercsadatoknak, azok innentől kezdve értelmetlennek tűnnek. Aki épített már valamit rajz szerint, az tudja, hogy a gyakorlati részletek, a hétköznapi rutint igénylő ecsetvonások bizony hiányozni fognak, a bemutató videók pedig nemzetközi viszonylatban is borzasztó ritkák vagy elnagyoltak. Hát Andrásékat ilyen vád nem érheti. Negyvenhárom percben nem csak a hat éve tökéletesített antenna leírását, hanem rengeteg tanácsot, tapasztalatot, praktikát osztott meg videójában – lásd lejjebb.

Szűkre szabott beszélgetésünk során elárulta, húsz éves tapasztalat van mögötte. Ez utóbbit egyébként lehetett is sejteni, ugyanis önkéntelenül is azokat a részleteket hangsúlyozza, melyek a legfontosabb, sarkalatos kérdések mind az építés, mind a konstrukció aspektusában. És ez az, ami valóban nagyszerűvé, értékessé teszi a művet.

A következő napon pedig jön a főpróba: telepítés valamint felépítése mellett kivesézzük, mit rajzol a monitorra az antenna, majd az estébe nyúló, kitelepülős sávpróbán vizsgázik az 5DSA-V3.

ha5dsa-hf-sota-vertical-4

5ds-v3-hf-vertical

ha5dsa-hf-sota-vertical-1

ha5dsa-hf-sota-vertical-2

ha5dsa-hf-sota-vertical-3

ha5dsa-hf-sota-vertical-5

ha5dsa-hf-sota-vertical-7

ha5dsa-hf-sota-vertical-6