Hajnali gondolatok a szükséges rosszról, avagy miért kell a vizsga?

2018. február 25. vasárnap

Gondolom a mai idealizált modellt követve lettél te is rádióamatőr, amikor betuszkoltak egy klubhelyiségbe és bebizonyították hogy ez jó, majd megtanultattak egy csomó vizsgalapot és negyedszerre nagy nehezen sikerült bejelölni a helyes válaszokat. Nem?

Dehogy. Gondolom láttál véletlenül valamit – ami jobb esetben nem egy debil kamionos üvöltözése volt -, majd kipróbáltál valamit és megtetszett. A lehetőségek között pedig a rádióamatőrök körében találtad meg a kiteljesedést. Legalábbis ennek valahogy így kellene működnie. A vizsga pedig a tudáson alapul, nem néhány analógián és felismert elemekből álló, de más szavakkal feltéve értelmezhetetlen kérdésekből, amit alig tudsz legyűrni és csak sokszori nekifutásra sikerül. Ha ezt egy szükséges rossznak tartod, akkor veled is csak többen vagyunk, de nem minőségibb a szűkre szabott társadalom.

Vajon ördögtől való lenne egy szóbeli vizsga, ami a készség és a kompetencia alapján szabná személyre az engedélyt? Gondolok itt arra, hogy presztízs lehetne egy magasabb szintű tudás elismerése a vizsgakategóriák által: kiabálhatsz DMR-en és URH-n, ha össze tudod tenni a riget, ismered a forgalmazás szabályait és tisztában vagy azokkal az alapokkal, amikre tényleg szükséged van – jó, azért azokat az alapkövetelményeket is frissíteni kellene.

De nem baj, ha nem ismered mélyrehatóan a csöves technikát, de akkor ne dolgozz vele kilowattokkal 80 méteren a borospincédet ecsetelgetve. Nem baj, ha nem ismered mélyrehatóan a terjedési sajátosságokat vagy az erősítő kapcsolásokat, de akkor ne rádiózz rövidhullámon, mert nem illesz az immáron nemzetközi trendbe. Ezek nyilván csak példák abból a megannyi ostoba kifogásból szemezgetve, amivel az elmúlt időszakban fórumokon találkozni lehetett.

Hogy mi szükséged van például egy átjátszó üzemeltetésének jogi ismereteire? Legyenek hát plusz jogosultsággal kiegészítő modulok. Ha már kiegészítések. Miért is nem lehet morzézni tanulva megcsinálni az első CW QSO-t morzevizsga nélkül? Ennél a baromságnál már a versenyvizsga is értelmesebb lenne. Ott valóban lehet károkat okozni tapasztalat és tudás nélkül.

De ne feledkezzünk el a szakmai általános műveltségről: nincs felesleges tudás, különben úgy jársz, mint a DMR társadalom zöme, akinek látványosan nincs közös témája, nem verődik közös projektek által csoportokba, épp csak hívójellel csinálja azt egy globális hálózaton, amire korábban Stalker meg Grant kellett. Bár ott legalább tudta, mi történik a hanggal, ha elállít ezt-azt a rádión.

Azon túl, hogy ezt nyilván nem lehet variálni mindenféle uniós jogharmonizáció miatt, nem szabad elfelejteni valamit. A vizsgakövetelmény nem a szükséges rossz, hanem épp annak a hobbinak az alapja, amit állítólag űzni szeretnél. Merthogy nem a kommunikáció alanyi jogának elnyerése a cél, hanem a tanulás, kísérletezés. Bár mára ez is elkurvult.