Hamis vagy valóság a Yaesu FT-410?

2015. augusztus 27. csütörtök

Ma jelent meg a neten a Yaesu FT-410 rövidhullámú készülékről terjedő leírás. Érdekesség, hogy a gyártó oldalán és hírleveleiben említés sincs a leginkább Alinco dizájnra hajazó készülékről – már ha egyáltalán létezik.

ft410_front

Gyanakvásra adhat okot a koncepció valószerűtlensége is, hogy a gyártóóriás ennyire alacsony árfekvésű készüléket dobna piacra. Ne feledjük, egyszer már átvágtak bennünket Yaesu-ügyben, igaz, akkor nagyon gagyira sikerült.

A teljesen átlagos paraméterekkel bíró készülék itt-ott fellelhető leírásai közül kiderül, hogy 160-10m amatőrsávokon CW, AM és SSB üzemmódokon remekel legfeljebb 100 wattal. 229 x 84 x 217 milliméter méretű – azaz alig kisebb egy A4 lapnál – és pontosan 4 kilogrammot nyom az alumínium vázzal.

Kétszertranszponált szuperheterodin vevője 0,20-0,25 µV érzékenységgel bír, és itt jön az első csavar: az érzékenységadatoknál a 6 méteres sáv specifikációja is meg van határozva, holott korábban mind adás- mind pedig vételoldalon egyértelműsítették: 160-10 méter és 30kHZ – 30MHz a frekvenciaátfogása.

A készülék egyáltalán nem utal a gyártó jellegzetes vonásaira, a tasztatúrán lévő legnagyobb, enter és a meter mellett feliratozott swr billentyű pedig egyenesen elgondolkodtató, mint ahogy a külön DB-9 CAT csatlakozó is. Szintén furcsán hat, hogy a tokyói HamFair-en nem mutatták be, sőt, egyenesen a prémium minőségű HF rádiókat tolták a C4FM készülékek mellett. Valószínűleg feltűnt az is, hogy az előlapon nincs típusjelölés és hogy a második legnagyobb gomb egy opcióé, a tuneré. A kezelési leírás minden ábrája megtalálható más manuálokban is.

Érthetetlen a frekvencia előtt lévő, kézikönyvben bénán rajzolt AF level indikátor is. A feltételes rig egészen biztosan nem egy profi széria koncepciója, hiszen amellett, hogy nem Vertex néven hirdetik, az előlapon látható a távíróbillentyű csatlakozója is.

Ha mégis valóság lenne, a Yaesu egy hatalmas űrt töltene be az FT-410 készülékkel: a kispénzű amatőrök asztalára tenne új rádiót, ami a képek tanúsága szerint az FT-897 tudásával egyezik meg. Hogy hisz-e a szemének, döntse el mindenki maga. Én adnék érte 500 dollárt.

ft410manual
yaesuft-410rear