HB1B, a túlélő

2014. október 06. hétfő

Érdekes kiegészítőkkel építi újra a RadioSet-GO a YouKits (Ten Tec) HB1B négysávos adóvevőjét. A konstrukció az egyike azoknak, amit a legnagyobb előszeretettel csomagolnak újra a terepre indulók. Most amellett, hogy új előlapot és robosztus burkolatot kapott, újabb kezelőszervekkel és funkciókkal is bővült, de az ára irreális.

A robbanásbiztosnak tűnő, lezárható ház masszív külsőt kölcsönöz panelrádiónak, ami a csöpögő víztől is hatékonyan óvja az elektronikát. A gumiláb és a fogantyú már csak adalék a külsőhöz. A fedél belső oldala egy laminált rádióamatőr térképet is kapott.

túlélésre tervezveAz átszerelőkészlethez nincs szükség speciális szerszámokra, egy fogó, csavarhúzó és forrasztó segítségével kaphat új külsőt a YoutKits terméke. A kiegészítőkkel való felvértezés teljes költségét 350 dollárra ígérik, ami kifejezetten vicces, mivel még a 299 dolcsis RIG sincs benne. Ha nem is vesszük meg a készletet, ötletnek kiváló, elkészítése épp tized áron lehetséges.

Az árért viszont rádiónk kijelzője is megújul: a nagyméretű fehér hátterű LCD-ről a frekvencia, memória, üzemmód, akkufeszültség, S-mérő mellett a relatív kimeneti teljesítményt és a RIT pillanatnyi állapotát is megtudhatjuk.

A készülék beépített hangszórót és érintésérzékeny elkeyt is kapott. Az 5-50 wpm között állítható memóriás billentyű rengeteg programozható funkcióval rendelkezik.

HB1B - az eredeti készülékMaga az alap rádió egy 3,2 és 16 MHz között folyamatosan hangolható, teljes BK üzemre képes távíró QRP (4W) adóvevő, ami SSB jelek vételénél is jól vizsgázott. Az AD9834 alapú DDS-ben 10 vagy 100 Hz, 1 és 100 kHz lépésköz állítható be, a legtöbbet használt frekvenciákat 30 memóriába menthetjük el. A központi MCU egy PIC16F884.

Vételkor 80 mA (max. 120 mA), adáskor 980-1010 mA áramfelvétellel bír. Az eredeti 11,1 voltostól nagyobbra cserélt, immáron 8 cellás, 16,8 voltos lítium akksi 12 volton járatja a rádiót és kompromisszum nélküli 4 üzemórát kínál. A KIT-hez egyébként egy 700 mA-es fali töltőt adnak. Újabb LCD tájékoztat is az akksi állapotáról: a fennmaradó akkuidő valamint a töltöttség állapota mellett a pillanatnyi áramfelvételt is megmutatja.

A 700 hertzes önhang fix, nem változtatható, az elhúzható KF fokozat 3 kHz és 400 Hz között működik.