Hírességek az éterben

2018. december 13. csütörtök

Tizenéves koromban kaptam egy CB-seknek szóló magazint, ahol az egyik alcím ez volt: Mindenki a jordán királyra vadászik. Azóta foglalkoztat a gondolat, vajon hány hírességgel találkozhatunk vagy találkozhattunk volna az éterben.

Űrhajósok, színészek tucatjai, államvezetők, is felsorolni is sok azt a rengeteg tisztséget, amit aktív hívójeles amatőrök töltenek be. A legérdekesebbeket ezért kiemelem, de így is fájón sokan vannak, akiket most mellőzni kell.

A filmesek és rádióamatőrök vitathatatlan közös kedvence a 2004-ben, 80 évesen meghalt Marlon Brando.  A sztárt a KE6PZH hívójellel lehetett hallani, de francia Polinézián lévő magánszigetéhez is igényelt hívójelet, ami FO5GJ volt.

Jordánia alkotmányos királya, Hussein a JY1 hívójelnek örvendett. Amellett, hogy a béke mellett az egészséges liberalizmus gondolatait is meghonosította hazájában, a ham spirit nagy híveként ismerték, több rádióamatőrt meginvitált magához, akiket aztán a testvéreként fogadott. SK 1999.

Hiram Percy Maxim-ot korai években 1WH, 1ZM, majd az első világháború után 1AW-ként lehetett hallani az éterben. A feltaláló, rádiós úttörő és író 1936-os haláláig az W1AW hívójelet használta, mely most az ARRL legfőbb állomásáé. Nem véletlenül, hiszen Maxim az American Radio Relay League (ARRL) 1914-es évi társalapítója is volt. Nevéhez fűződik a fegyverek hangtompítóinak kifejlesztése is, valamint a korai elektromos autók gyártásában is komoly szerepet vállalt. Manapság egy félvezetőgyártó viseli nevét.

Herbert Hoover Jr. (W6ZH) az egyesült államok 31. elnökének fia még a QST technikai rovatába is írt. Ő volt az, aki a huszas évek végére létrehozott egy légi- és vasúti közlekedést segítő rádiós kommunikációs hálózatot. Az Aeronautical Radio Inc. első elnöke lett, ami a Times magazin borítójára is felhelyezte. Kis ideig az ARRL elnöke is volt.

Joe Walsh, az Eagles zenekar billentyűse és gitárosa WB6ACU hívójelet használja ma is. K2HEP mögött John Sculley van, aki a pepsi volt vezetője. A minap tettem közzé Rebrovot, aki a Fradi edzője. W6VZA hívójelet Henry Richter jelzi, nevét egy skáláról ismerjük.

Rengeteg QSL lapot küldött szét EA0JC is, aki nem más, mint Juan Carlos király Spanyolországból és LU1SM is, aki Argentína elnöke. Ha vezetőkről van szó, meg kell említeni SU1VN-t, azaz Talal herceget, Szaúd-arábiai királyt és nem hiányozhat a sorból Rajiv Ghandi, India első miniszterelnöke, vagy Omán szultána, A41AA Oaboos Bin Asid Al Said sem. Thaiföld első embere is király, Bhumiphol Adulayadej HS1A-ként ismert. YU1YU Ivica Dacic korábbi szerb miniszterelnök, mostani külügyminiszter.

Sok híresség mellett a rádiósok sorát díszíti Kuwait hercege, Yousuf al Sabah 9K2CS, Barry Goldwater (K7UGA), Arthur Godfrey (ex NGM, később W3KY, ami ma az Atlantic Radio Klub), Francesco Cossiga (I0FCG) egykori olasz elnök vagy Andy Devine (WB6RER) is. Aki a KG6FZX hívójelet vezette a logjába valójában Dennis Titoval, a világ első űrkutatójával QSO-zott, J3BB és JP1DPJ pedig Masaru Ibukát valamint Akio Moritát rejti, akik a Sony alapítói. Itt a nagyfőnök, Mickey Schulhof (K1OKI) is rádiózik. Elvis felesége, Priscilla Presley N6YOS hívójelet hordozta. Yuri Gagarin is kapott azonosítót, ő volt UA1LO. Az már nem is meglepő, hogy a frekvenciamoduláció atyja, Edwin Armstrong is rádiózott. Az első FM adás W2XMN antennáját hagyta el 42,8 MHz-en 1938-ban.

JA3FA, az Icom alapítójáról már írtam, de meg kell említeni az egyik leghíresebb kollektívát, GB2BP-t, Bletchley Parkot. Eddie Murphy-t, a vígjátékok királyát senkinek sem kell bemutatni, talán csak G0VVT-ként. Donnie Osmond színész és énekes (Halálbiztos diagnózis, Jóbarátok, Hannah Montana, Tan-túra) WD4SKT hívójellel vált ismertté.

New York magyar származású, 53. kormányzója George Pataki volt, aki K2ZCZ hangzott. Az első űrturista, Dennis Tito is rádióamatőrködött, a KG6FZX hívójelet kapta. Les Hamilton (GM3ITN) arról vált híressé, hogy figyelmeztette a brit kormányt a Falkland-szigeteki támadásra.

A tudósok sorában Marconi mellett Richard Feynman Nobel-díjas fizikusra is büszke lehet a társadalom, melynek DMR-es tagjai manapság a saját rádiójukat sem tudják beállítani…

Paul Warfield Tibbets ezredes a K4ZVZ hívójellel forgalmazott, és az atomfegyverek elleni propaganda fontos részéét képezi. 62 éven át küzdött a fegyverkezés ellen – miután repülőjéből, az Enola Gay fedélzetéről kidobta a Kisfiút Hiroshimára. Ezt egyébként 1978-as háláig sem bánta meg, tisztában volt vele, hogy a háborúnak véget vető tettel mennyi ember életét mentette meg.