Így fog zajlani az FT8 maraton

2020. november 30. hétfő
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Egy év, 365 nap, 8760 óra – vajon hány QSO-t lehet generálni ennyi idő alatt FT8 üzemóddal? A kérdésre számos változót deklarálva is nehezen adható válasz, ezért nincs más hátra, meg kell számolni.

Sokat gondolkodtam, hogy melyik rádióval, melyik sávon indítsam a 2021-es évet átívelő zombi maratont. A sáv kérdésében elég hamar a 40 méter mellett tettem le a voksot, mert a napi 24 órás munka során – ha nem akarom kapcsolgatni – vagy azt nem írom bele egy DDS vezérlőjébe – akkor a kevésbé kedvező – esetemben a nappali – időszak azon jelenti a legkisebb kompromisszumot.

No azért érdekes lenne egy olyan kísérlet, ahol 160 és 6 méter között a napszakkal folyamatosan váltja le- majd fel a sávokat a rádió, de a tunerrel, végfokkal és szűrőkkel összeépített SDR-t a hátralevő egy hónap alatt nem lehet megcsinálni. Ez a projekt viszont legfeljebb 2022-re marad.

A rádió tekintetében sokat töprengtem, mígnem arra jutottam, hogy mindegyikkel. Kéthavonta váltom majd a saját építésű rigeket, amik 7/24 órában gyártott QSO-iról hetente statisztikát teszek közzé.

Az első készülék a QRP Guys DSB készüléke lesz, majd a Genesis átalakított G3020-át a uSDX és a Super Puper követi – mind-mind QRP kategóriában. Hogy utána mi jön még nem tudom, de könnyen lehet, hogy az utolsó rádió a valamennyi sávon zajló maraton főpróbája lesz.

Ahhoz, hogy heti hét napot mehessen az üzem, egy Gigabit N3000 gépen futtatott Windows Server alá telepítem fel a szükséges drivereket és szoftvereket. Erre csupán az asztali oprendszerekre érkező, folyton újraindítgatásokat erőszakoló frissítgetések miatt van szükség. Ráadásul a gép is elég gyenge, teljesen felesleges lenne olyan kényelmi funkciókkal húzni a szálait, amire nincs is szükség.

A maraton 2021. január elsején 1200 UT-kor indul, az első statisztika az első hét után kerül fel a menüsorba és hetente frissül majd.