Így újítsd meg az engedélyed

2018. november 19. hétfő

A magyar amatőrök 2900 hívójeles gárdájából az idei év hátralevő heteiben nyolcvan egyéni hívójel fog lejárni, míg a 2019-es esztendőben 680 rádiósnak kell megújítani az engedélyét. A procedúra egyáltalán nem bonyolult és nem is hosszadalmas.

 Az engedély megújításának folyamata az évek során megváltozott, az aktuális eljárást ide kattintva találod! 

A rádióamatőr licenc meghosszabbítás ingyenes, és az engedély meghosszabbítását írásban kell kérni az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH) annak lejárata előtt legfeljebb 60 nappal. A kérelmet papír alapon is be lehet nyújtani, ám ha rendelkezünk ügyfélkapus regisztrációval, online elérhető formában néhány perc alatt elintézhető a hatóság ezen oldalán keresztül.

Aki a papír alapú igénylést választja, annak kézi vagy gépi kitöltéshez le kell töltenie egy adatlapot, majd azt kell postázni a 1376 Budapest, Pf. 997. címre vagy személyesen leadni a XIII. kerületben a Visegrádi utca 106. szám alatti ügyfélszolgálaton. Az eljárás mindegyik esetben díj- és illetékmentes.

A nyomtatható, kézzel kitölthető adatlap ide kattintva, míg a számítógéppel szerkeszthető itt érhető el, vagy az NMHH oldalán a láblécben található Szakmai érdekeltek oszlop alatt Frekvenciagazdálkodás-polgári célú pontot választva a Frekvenciaengedély-típusok menü után választható Rádióamatőr szolgálat > Ügyintézés gombjánál található meg az Eljárási tájékoztató után bal oldalon a két menüpont, melyre kattintva a PDF gombot kell keresni.

Új engedélyt nem csak akkor kell kérni, ha az lejár. Amennyiben az abban foglalt adatok megváltoznak, szintén újat kell csináltatni. Az adatmódosítással az engedélyt 30 napon belül kell kérelmezni.

Nem kell megijedni, a kérelemben van egy furcsa mondat: helyt adó határozat esetén a fellebbezési jogomról lemondok – igen vagy nem. Ez nem jelent mást, mint azt, ha megítélik a hosszabbítást – miért ne tennék – és lemondtál a fellebbezésről, akkor az azonnal jogerőssé válik, nem kell a fellebbezési idő leteltére várni. Természetesen ha nem mondasz le, annak sincs semmi következménye, sem teendő vele, csak az adminisztrációt egy kicsit elhúzza. Célszerű tehát a helyt adó határozat esetén lemondani (igen) a fellebbezésről – egyrészt kezedben az engedéllyel úgysincs minek fellebbezgetni – másrészt hamarabb végére ér az egyébként nem túlságosan bonyolított eljárás és azonnal használhatod a visszakapott hívójeled, igazolványod.

Az új engedély jellemzően két hét alatt érkezik a postával.

 

Nem veszik el a hívójel

Míg korábban a lejárt engedélyek után megszűnő hívójeleket 5 év elteltével adhatták ki újra, ez a rádióamatőrök rendeletének 2018-as módosításával tíz évre változott. A rendeletmódosítás megannyi érdekes pontjáról korábban írtam, a mindenkori hatályos jogszabályok gyűjteményét a fejlécben lévő Jogtárban találod.