Akkor most kiderülhet, mennyire vagy mobil

2017. június 20. kedd

Ha július, akkor Field-day, azaz nomád kitelepülős nap internet és hálózati áramforrás nélkül, csak mint a régi szép időkben. A tradicionálisan július harmadik hétvégéje ráadásul kiváló családi nap is lehet, ugyanis a megmozdulás nem párosul versennyel.

Az eseménynek Amerikában nagy hagyománya van, a veterán katonai készülékek szerelmesei is e napon mutatják be relikviáikat, illetve a vészhelyzetre készülő lelkes amatőrök e napon próbálják ki gyorstelepítésű arzenáljukat, go-boxaikat. Mindez a tengerentúlon néhány héttel korábban, június 24-25. között zajlik, igaz, túl sok QSO-ra nem kell tőlük számítani. Diplomát egyébként ők sem adnak ki, és a 12, 17, 30 és 60 méter használatának mellőzését kérik a jellemzően NVIS összeköttetések létesítése során.

Ha szeretnéd kipróbálni, mennyire vagy függő a hálózati forrásoktól, illetve hogy tudsz egy portable állomást mozgósítani, ez remek alkalom lehet. Az antennákat sem kell túltolni, nemsokára bemutatok pár tuti módszert itt.

Az idén július 15-re eső aktivitás nem verseny, nincs jegyzőkönyv, egyszerűen csak arról szól, hogy csomagolj és települj ki.