Százmilliós bírságot kaptak a kondigyártók

2018. március 28. szerda
Mozaik | Szerk: HA8LHT

A legtöbb neves japán kondenzátorgyártó érintett a kartellbotrányban. A titkos, piaci árakat befolyásoló együttműködést a középmezőnybeli játékosként szintén érintett Panasonic és leányvállalata, a Sanyo leplezte le még 2014-ben.

kondenzatorok

Az Európai Bizottság vizsgálata a 1998 és 2012 közötti időszakra terjedt ki, amikor az érintett gyártók titkos egyeztetést folytattak egymással, hogy összehangoltan dönthessenek a komponensek áráról, egységesen magasan tartva azt és elkerülve, hogy árverseny alakulhasson ki. Az egyezkedések kiterjedtek a gyártási folyamatokra is.

A cégek a vizsgálatban nyújtott együttműködésért cserébe enyhítést is kaptak attól függően, mennyire gyorsan kapcsolódtak be az együttműködésbe: a kartellt feldobó Panasonic és leányvállalata, a Sanyo teljes, 32,3 milliós bíráságát lenullázta, de a Nichicon és a Nippon ilyesmire nem volt hajlandó. A Vishlay Matsuo sem segített kibogozni a szálakat, de tekintve a legkisebb bírságot, túl nagy mértékben nem is volt érintett a kartellben.

Az Európai Bizottság által kiszabott összesen 254 millió eurós büntetést nyolc cég fizeti meg. Soraikból legtöbbet az együttműködésre nem hajló Nippon és a Nichicon kapta 97,9 valamint 72 millió eurós bírsággal, de a 35 százalékos enyhítése után a Hitachi sem panaszkodhat a 18,4 milliós ítélettel. A Rubycon (30%) 28,4 millió eurós büntetést kapott, míg az Elna (15%) 18,1. a Tokin és a NEC közösen 16,4 milliót fizet a 15 százalékos levonás után. A Vishlayt 782 ezer, a Matusot pedig 824 ezer eurónyira marasztalták el.