Koszovó az éterben is küzd függetlenségéért

2015. december 15. kedd

Az International Amateur Radio Union (IARU) bejelentette, hogy a Koszovói Rádióamatőr Szövetség (SHARK) a tagjai sorába került. A döntésnek nincs hatása a Szerbiától 2008-ban leszakadt és azóta is függetlenségéért küzdő állam DXCC státuszára, a koszovói albánok önkényesen használják a Z6 prefixet.

A 2012-ben újraalakított SHARK-ot már 2014-ben is javasolták az IARU tagságra, de akkor nem választották meg. A nemzetközi szervezet első régiója ezt követően egy kérte a titkárságot, hogy újra írják ki a szavazást, ami immáron eredményre vezetett. Koszovó számára azonban csak az önállóság miatt volt fontos az IARU tagság, a hivatalos DXCC-listára magasról tesznek.

Az 1,8 millió lakosú Koszovó alig nagyobb, mint egy magyarországi megye. A balkáni országnak tengerpartja sincs.

Z60K engedélyeÖnálló rádióamatőr tevékenysége 2012-re nyúlik vissza, a SHARK – Vjollca Caka, Z61VB elnökletével – ugyanis ekkor indította az elektronikai, távközlési és információs technológiai témaköröket átfogó felkészítő és engedélyező programját, 2012 szeptemberében kiadva az első Z60K hívójelet. Az IARU 90 évét ünnepelve egy versenyállomást is felállítottak, mely a Z60IARU hívójellel év végig hallható.

Koszovó önállóságáért egyébként nincs mindenki oda. Az ottragadt szerbek rendre meghiúsítják a népszavazást, távolmaradásukkal bojkottálva azokat. Szerbia 2020-ra az EU tagja szeretne lenni, ám ennek előfeltétele Koszovó autonomitásának elősegítése. Éppen ezért a napokban felszólítottak a koszovói szerbeket, hogy vegyenek részt a helyhatósági választásokon.