Különleges hívójellel ünnepli hatvanadik születésnapját a szekszárdi klub

2017. július 05. szerda

Megalakulásának hatvanadik évét ünnepli a HA3KNA, a Szekszárdi Rádió Klub. A több mint ötven tagot számláló egyesület a kerek évfordulóra különleges hívójellel emlékszik: július elejétől az év utolsó napjáig hallható a HA60KNA.

Kevesen tudják, de hat évtizede, egészen pontosan 1957-ben HA3KMP hívójellel és 10-20 taggal kezdte meg működését az MHS-es Megyei Klub. A baranyai hívójel oka nem más volt, mint hogy a vezetője, Müller Károly (HA3AU) Pécsről érkezett.

Tolna megye első rövidhullámú hívójele és első adója CW és AM üzemmódban működött, teljesítménye 50 watt volt. Csak hogy néhány ma is ismerősen csengő hívójelet említsünk, az alapítói időszak köreikbe tartozott Harangozó János HA3NB mellett a későbbi klubtitkár valamint a megye első egyéni adóengedélyese, Paál Géza HA3NA is. Az ő nyomán lett 1961-ben átkeresztelve az állomás a HA3KNA hívójelre, mely azóta is hallható a sávokban és mely oly jól ismert a távíró berkekben.

A klub közösségének köszönhetően valamennyi rendszer- és illetékességváltást sikeresen élt meg, jelenleg a Szekszárdi dombság egyik csúcsán, a Cserhát-tetőn (ASL 273m) üzemeltet versenyállomást több toronnyal és egyebek mellett egy Yaesu FT-1000MP készülékkel. Tőlük szól a Paksról átkerült HG3RVC (R5x) átjátszó, amit HG3FUG Gabi és HA0HZ vett gondjaiba. Sportolóik pedig az RTF – rádiós tájfutás – területén jeleskednek.