Különleges hívójellel ünneplik a Kapriora gőzös érkezését

2017. augusztus 19. szombat

Éppen 160 évvel ezelőtt történt a nagy esemény Debrecenben: az állomásra begördült az első személyszállító vonat. A debreceni klub alkalmi állomása ez előtt tisztelegve a HG160RAIL különleges hívójellel dolgozik év végéig. QSL via HA5GY.

debrecenvasutallomas

Az akkor 27 ezer lakost számláló Debrecen tíz évvel korábban, 1847-ben döntött arról, hogy egy feltétellel hozzájárul a vaspálya üzemeltetéséhez: ha Szolnokról egyenesen oda érkezik és onnan ágazik el Nagyvárad és Erdély felé. A szabadságharc aztán átrajzolta ezt a nyomvonalat, de a város mindent megtett azért, hogy ne maradjon ki a fejlesztésből, 1851-ben még Bécsbe is küldötteket delegált. Törekvésüket siker koronázta, igaz, a nagyváradi elágazás Püspökladányban épült ki.

Százhatvan évvel ezelőtt, 1857 augusztus 30-án aztán begördült a Kapriora nevű gőzmozdony, maga után húzva a cívis város első személyszállító vagonjait. Az akkor három személy- és hat teherforgalmi vágányt, fűtőházat, víztornyot és széntárolót és fedett fa hangárt felsorakoztató állomáson tizenötezres tömeg éljenezte a Bagosi Antal gépész vezette vonat érkezését.