Üzletpolitika tizedeli meg a rádióamatőr átjátszókat

2020. május 09. szombat

Miután az Antenna Hungária rázizzenz az érdekeltségébe került tornyokon eddig megtűrt rádióamatőr átjátszókra, elkezdett pénzt kérni a helyért. Az üzemeltetők pedig nem tudják vállalni a komoly anyagi terheket, így egymás után szerelik le őket.

Néhány évig türelemmel voltak, de nagyjából két hónapja levelet kaptak az átjátszók üzemeltetői, hogy június utolsó napjáig távolítsák el berendezéseiket – átjátszóikat, jeladóikat és hálózati eszközeiket – a tornyokról. A dolog mögé nem kell mindent mindenkinél is jobban tudó billentyűhuszároknak mindenféle kormányzati összeesküvést látni, egész egyszerűen arról van szó, hogy a konkrét díjszabás mellett egyetlen berendezés sem kaphat ingyenesen helyet.

Ugyan a rádióamatőrök számára jelentős, közel 50 százalékos árkedvezményt adna az állami tulajdonban lévő AH, de az üzemeltetőknek ez így is leviselhetetlen teher. Számos szolgáltatás ezért lekerül: APRS, HamNet, DMR és analóg átjátszók hallgatnak örökre el, és kerül egy részük új QTH-ra.

Az intézkedés valamennyi, az Antenna Hungária telephelyén üzemelő átjátszót és berendezést érinti. Hétvégén leállították az ország ikonikus reléjét, a Galyatetőn lévő HG6RVA, HG6RUA-RUB-RUC csoportot. Az analóg és DMR átjátszókat is érintő kikapcsolás után ez utóbbi – közösségi kezdeményezés révén – lehetőség szerint új helyre kerül.

Szintén fájdalmas kényszer, de lekerül az összes Kab-hegyi, Széchenyi-hegyi és a Hármashatár-hegyi átjátszó is, valamint június utolsó napjával örökre elhallgat Csávoly az R3x-en. Megkerestük az Antenna Hungáriát, hogy megtudjuk, mely telephelyeiken van még érintett rádióamatőr berendezés, válaszukat oldalunkon adjuk közzé.