EFHW antenna 40 (80/160) méterre

2014. január 20. hétfő

40mtunerschemaKezdjük talán azzal, hogy az LW (Long Wire) az más. Nem méretezett, tetszőleges hosszúságú antenna. Az EFHW (végén táplált félhullámú antenna) célratörő megoldás azoknak, akik tudják, mit akarnak. Minek magunkkal cipelni egy komplett tunert, miért bajlódnánk jackley-k forrasztgatásával, ha semmi másra nincs szükségünk, mint egy egyszerű, egysávos tunerre egy darab kifeszített huzalhoz például egy SOTA aktivitás alkalmával vagy épp egy vitorláson, esetleg készülékbe építve. A kis hangoló akkor is jó szolgálatot tesz, ha a házak között csak néhány méteres antenna kifeszítésére van lehetőség, belógatott balun és koax nélkül. 

40mtunerAz L1 tekercs T200-6 (sárga) gyűrűre készült, 31 menettel 1 mm átmérőjű réz huzalból. A rádió 50 ohmos kimenetét a hideg végétől számított 8. menetnél csatoljuk.

A tunerhez csatlakoztatható végén táplált, megközelítőleg félhullámú sugárzó hossza célszerűen 19 méter.

80m végén táplált antenna és tuner

A kis antenna és a hozzá kapcsolt tuner 80 méterre is elkészíthető, ráadásul nem is sok módosítással. A ferrit szintén T200-6 gyűrű, de immáron 34 menettel. A mintakészülék tekercsének induktivitása így 19,3 µH lett. A kondenzátort 100 pF érékűre cseréljük, ami akár fix is lehet. Félhullámhossznyi antennahuzal 40,6 méter. A nagyobb teljesítmény mellett ne felejtsünk el 5 kV-os kondenzátort használni.

Irányszámok 160 méterre: 71 menet, leágazás a 11-nél, párhuzamos kondenzátor 150 pF.