Megvan mikor és mennyiért lesz kapható az Icom felsőse

2018. november 08. csütörtök

Ugyan 2017 óta mutogatják, tavaly még tekergettem is Tokyoban, de a piacra dobással nem sietnek. Miért is tennék, a riválisok – a Yaesu és a Kenwood – az asztali és a DC rendszerű kategóriában is fényévekkel vannak lemaradva.

icom-ic-9700

Az árat már közzétették és előrendelni is lehet az Icom felső sávos kis-nagyágyúját, az IC-9700 riget. A rövidhullámú ikertesó árának dupláért, a mintegy kétezer eurós vételárért – 640 ezer forint – egy okosan átszabott 2m/70cm/23cm összüzemmódú készüléket kapunk, beleértve a cég fémjelét, a D-Start is. Mint a viszonteladók jelezték, a készülék 2019 februárjának első hetében lesz elérhető.

A kérdés adott, melyre egyelőre hiába is keresünk választ: vételben ki lehet-e nyitni mondjuk a 108 és 136 MHz közötti repülési sávra, és a firmware felől várhatjuk-e más digitális üzemmódok beállításának lehetőségét. Ha a C4FM vagy Tetra nem is, de ez utóbbihoz hasonlóan nyílt szabványú DMR elvárható lenne ennyi pénzért.

Ami biztos, hogy a közvetlen mintavételezésű rádió 1200 MHz-en már egy 311-371 MHz-es KF-ből táplálkozik, és 2 méteren 100, 70 centin 75, 23 centin 10 watt teljesítményt tud. A hátsó panel kapott egy SMA csatit 10 MHz-es referenciabemenetnek, és egy 128 kB/s digitális modem is beleköltözött. Szintén új, hogy az alap USB mellett egy hálózati RJ45 csatlakozó is helyet kapott. Abban alig lehet bízni, hogy ez a LAN port a digitális módokhoz kapcsolódna, inkább csak valami IP alapú távvezérlést lehet rajta keresztül megvalósítani.

Maga a rádió az IC-7300 készülékházában kapott helyet, a kezelőfelületeken is csak annyi különbséggel, hogy a tuner gombja helyett a digitális mód kapcsolója, a DSP felső rotarijai helyére pedig a fő vevő HF potijai kerültek. A DSP szűrőinek rövidhullámon borzasztó hasznos variálhatóságáról viszont le kell lemondani, annyi történt, hogy fix 500 Hz, 2.4, 6 és 12 kHz-es filtereket kapott. Ez a deficit elfogadható, URH-n úgysem kell a 100 hertzekkel késélen táncolni. A  4,3 colos kijelzőnél már több különbséget találunk, így a két VFO beállítása egymás alatt látszik aktív-inaktív módban. A VFO feletti sávléptető gombok helyett a scan indítására és a tone módok kapcsolgatására nyílt lehetőség.

 

  • HA-SDR (SDR-1000)HA-SDR (SDR-1000)
    A korábban megjelent, szoftverrádiókról szóló írásomban szó esett egy magyar eredetű fórumról, …