Kisebb lapra költözött a digi interfész

2022. december 02. péntek

A több készüléket és üzemmódot is vezérlő interfész mellé egy utazó, könnyebben dobozolható berendezés is kellett. A kisebb verzió néhány újdonságot is hordoz, miközben specifikusra lett tervezve.

mini pc digital interface

A készülék működéséről sokat nem mondanék, az ugyanis az előző verzió kisebb változata. A digimódú PC interfész egy 80×50 milliméteres panelen kapott helyet, mely így a szabvány aluprofilú dobozokba is könnyen elfér és üzembiztosan elhelyezhető. Az egyszerűsített készülék kapcsolási rajza az 1. ábrán látható.

 

PC to transceiver digital interface1. ábra
mini PC interfész

 

Az eltérés a billentyűzött kimenet beállításában rejlik, miszerint a JP1-el választhatunk, hogy a panelre szerelt modul soros portjának RTS vagy DTR vonalát használjuk-e.

Néhány rádiónak nem tetszik az optokapu meglehetősen nagy belső ellenállása és nem kapcsol adásra, ezért a JP3 jumperrel szükségszerűen beiktatható párhuzamos RS ellenállás segít a PTT-zésben.

digital tcvr pc interface

Szintén az előző verziótól való szembetűnő eltérés, hogy a rádió felé mutató felület egy RJ45 csatlakozó, mellyel egy egyszerű krimpelt kábellel közvetlenül is csatlakozhatunk a rádiókhoz. Egyéb készülékekhez nyilván patchkábel kell. A PTT és a számítógépes kapcsolatot jelző ledek is a csatlakozóházban kaptak helyet.