Néhány megjelenés margójára

2017. szeptember 17. vasárnap

Időről időre felkeresnek, számon kérnek, hogy miért nem írok többet, rendszeresen, vagy tényfeltáró jelleggel. Hát azért, mert ez egy blog. Amúgy tényleg jól esik, de nem akarok szintet lépni, abból napi 16 órában elég.

Egy memóblog, aminek az a feladata, hogy ne cetliken emlékeztessem magam dolgokra, és közben másokkal is megosszam észrevételeimet, tapasztalataimat.

Igen, valamilyen mértékben megjelenik a szubjektivitás, de hát miért ne jelenne?! Ha valamit megvetek vagy elítélek, akkor azt miért rejteném véka alá, miért mosolyognék mázasan? Nekem senkitől sem kell semmi, nem tartozom jópofáskodással, alázattal, lojalitással. Nem vagyok párttag, sem elkötelezett egy klub vagy szervezet felé.

Hidd el, ha eltérő a véleményünk, szavakba, mondatokba öntöd és megosztod vagy elküldöd, az ugyanúgy helyet kap. És miért annyi, amennyi? Azért, mert ennyire van időm. Lapkiadással foglalkozom, a publicisztika nem teljesen idegen számomra, ám az oldal célja nem a híradás: ugyan kerestem már meg néhány témában az érintetteket, de ez egy véleményblog, ahol a ti interakciótok gyakorlatilag értékesebb, mint az enyém.

A magyar rádióamatőr társadalom nagyszerű dolog: nem vagyunk sokan, ez tény, mégis megvan minden, be van töltve minden szerep, ami egy szociális hálóból nem hiányozhat. Igen ám, de egy ilyen alacsony számú bázisra nem lehet lapot indítani. A maximális olvasói szám is kevés ahhoz, hogy napi vagy havi szinten rentábilis legyen a megjelenés, így marad a nonprofit jelleg. Ugyan néhány hirdetés van az oldalon, ám annak nem az a szerepe, hogy a havi néhány forintot (!) számolgathassam, hanem az, hogy az oldal képébe némi életet, színt és változatosságot vigyen a személyre szabott ajánlatok révén. Megjegyzem, az éves üzemeltetési költség mérhető hányadát sem fedi le.

Megjelenés. Ha napi szinten jelenik meg cikk (nem titkolom, gondolkodom rajta, több száz vázlatom van ami időzítve önmagában is elég lenne két évig), akkor az témaválasztékában is egy színesebb streamet jelent: nyilván készülne belőle rendre egy évkönyv. Igen ám, de akkor ott a dilemma: legyen elektronikus, vagy nyomdai költséggel nullszaldós? A Rádiótechnika évkönyvét – és most bocs – anyagköltség szerint ezer kinyomott darabnál 800-900 forint között lehet kihozni. Ez nem jelent semmit, mert egyrészt a teljes költségnek ez csupán egy nüansznyi része, másrészt ezer darabot megelőlegezni az első példányok hasznával is merész húzás, hiszen a teljes haszon is elenyésző ahhoz képest, hogy mekkora a kockázat. Nem is beszélve arról, hogy napi megjelenés és tervezet már épp az a határ, amikor külön munkahely – munkaállomás – kell egy elkülönülő komolyabb munkához.

Na ez kicsit kacifántosra sikeredett, szó mi szó, ha beüt az üzlet sem mész messzire, viszont ha nem adsz el ezer darabot, félmilliót buktál. Jó, a Rádiótechnika irreális áron kerül eladásra, aminek az elsődleges oka a magas kockázat és a gyakori, kisszámú reprint.

Szóval a QRP évkönyv vagy kijön egy ezresért nyomtatásban, vagy ingyen lesz elektronikusan. Így vagy úgy, de akkor a Rádiótechnikának két éven belül vége. Cserébe bősz kattintgatást kellene kérnem a hirdetéseken és böngészést az elnavigált oldalakon, ami máris odabasz (igen, én írhatok ilyet) a nonprofit jellegnek, ráadásul egy olyan közösségnek adja meg a kegyelemdöfést, ami alázatos tiszteletet érdemel a magyar rádiós kultúrában. Nincs magasan a léc, szinte bármi lenyomná azonnal, mint a bélyeget.

A másik, hogy miért nem írok a Rádiótechnikába. Lapkiadással foglalkozom, és mint gazdasági alapon működtetett tevékenység meglátásom szerint nem azonosítható nonprofit amatőr tevékenységként. Vagy valami nagyon nem jól működik – ott és a kapcsolódó szinteken. Akkor inkább sütögetem a saját gesztenyémet, és csak akkor mennek a elvesbe, ha beszólnak.

Szóval nem tudom. Mindenesetre most csinálom a térképet, egész jól haladok, bár a tervezettnél egy kicsit később jön ki az első verzió. Ja és nagyon köszönöm, borzasztó sok jó ötletet adtatok. A legtöbbet segítők hívójele fel is kerül a lábjegyzetbe.

73 és a legjobb DX-eket!
Tamás