NMHH: új lehetőségek mellett megnyílik a 60 méter

2017. december 17. vasárnap

Nagyobb mozgásteret kaphatnak a kezdő- és CEPT Novice engedélyesek, valamint megnyílik a 60 méteres sáv – derül ki egy, az NMHH által társadalmi egyeztetésre közzéadott tervezetből.

A Magyar Rádióamatőrök Szövetsége (MRASZ) korábban javaslatokat nyújtott be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH).  A beadványok célja a fiatalok rádióamatőr engedélyhez juttatása, a vizsgakövetelmények ésszerűsítése és a kezdő fokozatú engedélyekhez tartozó frekvenciasávok és teljesítmények a kor viszonyaihoz való igazítása volt – közölte a szervezet.

Az NMHH által társadalmi egyeztetésre közzétett dokumentációból most kiderül, hogy az 5351,5 és 5366,5 kHz-es tartományban a magyar rádióamatőr szolgálat számára kijelöltek három új szegmenst. A 60 méteres sáv 15 kHz-es tartományát 15 Watt EIRP teljesítménnyel a HAREC engedéllyel rendelkezők részére nyitnák meg.

 

Nyernek a kezdő- és Novice fokozatúak is

A leendő módosítások sora tartalmazza, hogy a kezdő fokozatú engedéllyel rendelkezők 80 és 10 méteren a 25 wattos korlát helyett legalább részben használhassanak több RH sávot. Ezt a WARC, 160 és 60m kivételével tehetik majd, a számukra újonnan megnyíló klasszikus sávokon, tehát már 80, 40, 20, 15 és 10 méteren 10-10 valamint 25 wattal.

A tervezet szerint a Novice engedéllyel rendelkezők számára sem nyílik meg minden WARC sáv és a 60 méter sem, de 80 és 10 méter 50 wattja mellett a többi – számukra új klasszikus – sávokon 25-25 wattot engedélyeznek nekik – azaz immáron a teljes 3.5, 7, 14, 21, 24 és 28 megán is.

Érdekesség, hogy a kezdő fokozatban 40 méterre nem engedik be a távíró- és digitális alsó szegmensbe valamint a felső 100 kHz-es tartományba az engedélyeseket, így csupán a 7050-7100 kHz között adhatnak a 10 wattjukkal. Ugyanezzel a teljesítménymegkötéssel 20 méteren is csak a 14,250 kHz alatti tartományt használhatják.

A MRASZ azzal a javaslattal fordult a hatósághoz, hogy a kezdő fokozatú rádióamatőrök a jelenleg 25 Wattal engedélyezett 80 és 10 méter helyett használhassák az összes klasszikus sávot, a Novice engedélyesek számára pedig ugyanígy 400 Watt legyen a korlát, beleértve a WARC-okat is. Hogy ezzel sikerrel járnak-e, meglátjuk, a tervezetben egyelőre nem ez van.

A dokumentumban foglaltakat majd a véleményezési időszak végén, 2018-ban véglegesíti a hatóság, és várhatóan ebben az évben is fogadják el a törvényhozók. A dokumentum jelenleg társadalmi egyeztetésre van közzétéve, tehát nem feltétlenül a végleges verzió, bárki alakíthatja. A majdan megjelenő és az új mellékletet tartalmazó Magyar közlöny megjelentével beszámolunk az elfogadásra került jogszabály új részleteiről.

A 60 méteres sávot nagyjából két éve nyitották meg – akkor kísérleti jelleggel – majd legutóbb arról szóltak a hírek, hogy az ideiglenes engedélyt nem hosszabbították meg. A most megjelent tervezetet épp egy évvel korábban vártuk, a MRASZ ezt követően vett lendületet.

Egy apróság: nem NFF, mint ahogy a sportklub is többször írja valamint e-mail címben is megadja, hanem ahogy a hatóság is a nemzeti frekvenciafelosztásról, valamint a frekvenciasávok felhasználási szabályairól szóló rendeletként hivatkozik rá, NFFF.