Ők kopognak be az amatőrsávokba

2016. december 15. csütörtök

Kínai horizonton túli radar (Over-the-Horizon, OTH-R) okozott zavart a 40 méteres sávban. A 6999 kHz-es berendezést november közepén figyelték meg a DX szegmens alján – számol be Nemzetközi Rádióamatőr Egyesület (IARU) a monitoringra (IARUMS) hivatkozva.

Nem a 10 kHz-en át másodpercenként 67-szer pásztázó kínai radar adása az első, amatőrszolgálatot is zavaró hasonló jelenség: a kirgizi katonai ALE* 7050 kHz-en régi vendég, de az IARUMS az ausztrál JORN (Jindalee Operatív Radarhálózat) is a 10131 kHz-en a 30 méteres sávban dolgozik. Igaz, ez utóbbi esetében régiójában is csak másodlagos amatőrsávról beszélhetünk.

A közelmúltban Etiópiából is hasonló panaszok érkeztek, amikor 7180, 7146, 7175 és 7185 kHz-en ismeretlen tevékenységet figyeltek meg amatőrök, egyfajta fehér zajra hasonlító jel kíséretében.

A katonai tevékenység egyébként rendszeres jelenség valamennyi kizárólagos amatőrsávban, de sok esetben rejtve marad. Egy szórt spektrumú adatfolyamot hallás után éppen fehérzajként értékelünk.

 

Ahova nem látnak a hagyományos radarokOTH-B

Sokáig rejtély volt a rövidhullámú tartományban csupán harkályként emlegetett kopogásszerű hang. Ma már tudjuk, hogy egy radarról van szó, ami esetenként több tíz megawatt teljesítménnyel a légkör szférikus- valamint a földfelszín visszaverődési tulajdonságait kihasználva pásztáz horizonton túli területeket.

A katonai alkalmazás mellett előtérbe került a technológia meteorológiai felhasználása is, az Egyesült Államokban például viharzónák tulajdonságainak változásait is figyelik a segítségével.

jorn-othrAz említett Jorn rendszer például Ausztráliában az indonéz szigetvilág irányát pásztázza, a széljelenségeket illetve az óceán hullámait figyelve.

Persze sok esetben valóban katonai – nem feltétlenül hadászati – felhasználásról van szó, mint a 29B6 elnevezésű és Контейнер nevű, már említett harkály. A Gorodets városa mellett lévő radar 6100 és 32.000 kHz-en, másodpercenként 50-szer söpör végig a 3,5, 7, 14 illetve 28 kHz széles sávján. A radar egyébként 150 antennaárbocból áll és akár 6000 kilométerre is ellát, természetesen ekkor kicsit lassabban kopogtat.

A világon számos OTHR rendszer üzemel, csakhogy a leghíresebbeket említsem, az iráni Qadir rendszereket a légvédelem, a francia Nostradamus dopplert a kutatás szolgálatába állították.

orosz-othr

Az orosz konténer 14222 kHz-en


ALE – Automatic Link Establishment: az automatikus összeköttetést segítő rendszer, mely során a rövidhullámú állomások kezelő segítsége nélkül képesek felvenni a kapcsolatot egymással. Elsősorban az állomások azonosításában és a kapcsolat kiépítésében játszik szerepet. A rendszer az automatikus csatornaválasztást és szelektív hívást, az automatikus hívásátadást, üzenettárolást és címzésvédelmet illetve az összeköttetés minőségének elemzését (LQA) foglalja magában.