Harkálypara – új radart telepítenek

2021. december 01. szerda

A fokozódó keleti helyzet a rádiótechnikai alkalmazások lendületét is magával hozza, így nem hogy egyre aktívabb a jellegzetes hangja után harkálynak nevezett, horizonton túl pásztázó radar, de új rendszerek telepítését is tervezik.

Októberben a Nemzetközi Rádióamatőr Szövetség (IARU) első régiójának Monitoring Rendszere (IARUMS) a horizonton túli radar (OTHR) folyamatos működéséről számolt be, amelyek gyakran okoznak komoly zavarokat az amatőrsávokban. Ezeket elsősorban az IARU 1. és 3. körzetében tapasztalták, de világszerte lehetett hallani a jellegzetes kopogást.

Az Alpha Defense kiberbiztonsági vállalat jelentése szerint az indiai Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezet (DRDO) radarfejlesztő laboratóriuma egy új OTHR-rendszeren dolgozik, melynek célja Kína mozgásának figyelemmel kísérése az Indiai-óceán térségében. A jelentés szerint a tervezési szakaszok már lezárultak, hamarosan a prototípus tesztelése következik.

A jelentés szerint a radar prototípusának két antennája van; egy log-periodikus huzal-, és egy 32 darabból álló szélessávú monopól array. Az előző segítségével határozzák meg az ionoszféra állapotától függő legoptimálisabb frekvenciát.

A horizonton túli radar (Over-the-Horizon, OTH-R, OTHR) a rádióhullámok visszaverődési tulajdonságait kihasználva pásztáz horizonton túli területeket. Jellemzően katonai célokat szolgál, de van, ami tudományos vizsgálatokat folytat. A világon számos OTHR rendszer üzemel, melyek közül a leghíresebb az iráni Qadir a légvédelem, a francia Nostradamus doppler pedig a kutatás szolgálatában áll.

A rádióamatőr sávokban gyakran okoznak zavart a horizonton túli radarok. Míg korábban jellegzetesen 10 kHz-es sávrészt elfoglaló adókról érkeztek jelentések, a monitoring rendszer legutóbb már 160 kHz-es jelről is beszámolt, melyen 10 másodpercenként söpör végig a radar. Ez adja a jellegzetes kopogó hangjukat, amik után nevüket is kapták; ők a harkályok.

Azt, hogy az indiai radar tesztje mikor és miként zajlik, valamint hogy a rendszer kiépítése mikor kezdődik meg nem közli a jelentés.