SSTV QRP készülékkel és teljesítménnyel

2014. szeptember 14. vasárnap

Korábban már beszámoltam az X1M Pro qrp készülékkel kapcsolatos tapasztalataimról, élményeimről. Gondoltam, hogy az egyik kedvenc üzemmódomat melyet sok-sok éve nem használtam, kipróbálom qrp teljesítménnyel is, ami nem más mint az SSTV. 

Ha valaki nem ismerné ezt az üzemmódot annak röviden annyit, hogy analóg keskenysávú (hangfrekvenciás tartomány) képi információ, tartalom átvitele rövid vagy ultrarövid hullámon.

Nos az elhatározást tettek követték. Először csak a lehető legegyszerűbb megoldást alkalmazva, majd később a jobb minőség érdekében tovább bővítve a megoldást kezdődtek az első kísérletek. A készülék a már említett X1M Pro ötsávos cw/ssb transceiver volt, PC-n pedig az MMSSTV software 1.13A verziója futott.

A vétel megoldása volt a legegyszerűbb, mert a qrp rig phone csatlakozóját kellett csak összekötni a PC hangkártya bemenetével (line, vagy mic. input pontjával).

Az adás oldal már kissé “komplikáltabb” Hi, de a gyors próba illetve siker érdekében a lehető legegyszerűbb megoldás született mégpedig, hogy a hangkátya kimenetén amúgy is állandóan rajta levő 2 darab nagyobb méretű fadobozos hangfal (sztereo), elé kellett tartani a rig mikrofonját és közben a PTT gombot pedig végig nyomva tartani az adás alatt.

Fontos volt a hangerő nagysága és az, hogy más környezeti hang, zaj zavaró tényező ne legyen a közelben mert ez zavarhatja az adást illetve annak minőségét ha behallatszik a mikrofonba. Hátránya volt még ennek a megoldásnak, hogy adáskor a hangfalból érkező viszonylag erős jellegzetes virnyogó hang (SSTV-jel) a környezetet lefedte így például tévézés csak zárt szobaajtók mellet volt elviselhetőbb. Mondanom sem kell, hogy az XYL egy ideig tolerálta ezt a megoldást, de időnként jelezte, hogy vagyok olyan ügyes hogy megtudom oldani a csendesebb módozatát is. Megoldottam! Hi! Nos az első öt-hat SSTV qso-k így születtek meg qrp-vel. A körülményekhez képest jó riportokat kaptam. A kisérleti qso-k 14MHz-en történtek.

A későbbiekben annyi változás történt, hogy az adás oldalt is vezetékes kapcsolattal kellet megoldani. Ez már kissé “munkásabb” volt, hiszen az X1M Pro-nál egy sztereó dugón van a mikrofon és a ptt. megoldva. Itt egy külön sztereó dugóval kétfelé osztottam a csatlakozási lehetőséget (Y – elágazással). Egy sztereó dugó a készülék mic. bemenetére amiből két árnyékolt vezeték ágazott szét egy-egy sztereó lengőaljazathoz. Az egyik ágon az audió (mikrofon) pontja ment a PC hangkártya audio out (hang ki) aljzatára, míg a másik lengő aljzatba csatlakozott a készülék mikrofonja, de itt csak a ppt ág lett bekötve. A PC kimeneti pont egy Y-dugóval kétfelé bontva, az egyik ág a rig mikrofon bemenetére míg a másikba egy walkman fejhallgató csatlakozott, így elértem a “halk” üzemmódot adáskor a közvetlen környezetem kímélése érdekében (XYL Hi!).

Nem igazán elegáns megoldás, de lényegesen jobb adás minőséget produkál mint az előző egyszerűbb lehetőség. Kicsi kényelmetlenség azért megmaradt, mégpedig hogy adáskor továbbra is kézzel kell nyomni a PTT-t a mikrofon oldalán.

Már megvan az optocsatolós elektronikus PTT vezérlés, de még nincs üzemben (mindennek az oka az idő, amiből mindenkinek a legkevesebb van manapság, vagy csak divatos mindent ezzel magyarázni. Hi…).

Több mint száz SSTV összeköttetést létesítettem az elmúlt két hónapban QRP teljesítménnyel. A használt antennák: zárthurok 80m-re, de megy 40m és 20m-en is, 14/21/28 vertikál, (2m talaj feletti magassággal), és egy 2 elemes huzal-beam 20m-re.

Főleg európai állomások voltak a partnereim, de volt pár ázsiai is és egy DX is egy brazil állomás, és mindez 3-4W teljesítménnyel. Sajnos az augusztusban megrendezett JASTA SSTV versenyen csak hellyel-közzel tudtam résztvenni részben betegség, részben az erre az időpontra esett nyaralás miatt, de így is közel 30 QSO-t sikerült naplóznom. Néhány állomásnak e-mailben elküldtem a tőle kapott SSTV képeket és ők is megküldték az általam kisugárzottakat.

sstvMagam is csodálkoztam, hogy egy-egy állomás egészen jó minőségben vételezte a képeimet a QRP teljesítmény ellenére.

Voltak akik csodálkoztak már a hívójelem sugárzásakor, (HA7NB/QRP) hogy no ez már lehetetlen (SSTV-nél 30-40 watt alatt nem nagyon szoktak dolgozni). Valószínű, hogy egyeseknek a döbbenet akkor ülhetett ki az arcukra amikor közöltem velük, hogy output only 3 Watts.

Összeségében élvezetes volt QRP-vel SSTV-zni és ugyanakkor remek szórakozás is volt. Lehet, hogy egyes partnerek a QSO alatt nem így gondolták, főleg amikor nagyobb volt a QSB vagy a QRM és jól jött volna “rátenni egy lapáttal”, de hát a QRP az QRP, Hi!

Néhány kép és rövidke infó a HAM-fórum oldalán is olvasható, látható, vagy a galériámban. Remélem sikerült az érdeklődést ismételten felkeltenem a QRP rádiózás iránt!

Vy 73! János / HA7NB (/QRP)