Több meglepő dolgot is tartalmaz rádióamatőr rendelet módosítása

2018. június 22. péntek

Több módosítást is tartalmaz a ma megjelent Magyar Közlöny, ami az amatőröket érinti. Néhány fogalom pontosítása mellett megannyi olyan változás is van a 15/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet módosításában, mely említésre méltó.

Tisztázzuk, hogy amatőrállomást üzemben tartani amatőr engedély alapján lehet. Egyéni amatőr engedélyt – hazai viszonylatban – az kaphat, aki Kezdő, Alap, HAREC fokozatú, vagy CEPT Novice, illetve HAREC fokozatú vizsgabizonyítvánnyal rendelkezik.

Kezdő fokozatú vizsgabizonyítvány után Kezdő fokozatú engedély jár, az Alap vagy CEPT Novice vizsgabizonyítvány szerint CEPT Novice fokozatú, HAREC vizsgabizonyítvány után pedig CEPT fokozatú egyéni amatőr engedélyt lehet kiosztani.

Az üzemeltetés vagy üzemben tartás fogalma továbbra sem tisztázott a rendeletben, az gyakorlatra vetítve csak olyan tevékenységre vonatkozhat, mely kapcsán más szabálysértést vagy vétséget is elkövethet. Nyilván egy vevővel nem okoz zavart senki, egy adásra nem kapcsolt, ezzel más szabálysértés el nem követő adóvevő tulajdonjoga pedig nem üldözendő cselekmény függetlenül annak szerelési vagy készenléti fokától. De ebbe most ne menjünk bele.

 

Tíz évig őrzik a hívójelet

Míg korábban a lejárt engedélyek után megszűnő hívójeleket 5 év elteltével adhatták ki újra, ez 10 évre változott. A módosítás kétségkívül kedvez a súlyos bűncselekményt elkövetők, vagy az életfogytiglani fegyházbüntetést töltőknek (az valójában legfeljebb 15 év), akik szabadulásuk után így visszakaphatják hívójeleiket (HI).

 

Nem kellenek a perek

A liberalizmus felé hajlik az a könnyítés – helyesebben engedmény – hogy az amatőrállomás ideiglenesen megváltoztatott helye után már nem kötelezően kell, csupán ki lehet egészíteni a hívójelet

földi mozgó amatőrállomás esetén hívójel/M,

belvízi vagy tengeri mozgó amatőrállomás esetén hívójel/MM,

légi mozgó amatőrállomás esetén hívójel/AM,

kitelepült állomás esetén hívójel/P taggal.

 

Nem lehet csak úgy vizsgázni 14 alatt

A másik említésre méltó módosítás az engedély megszerzésére vonatkozik. Immáron a 14 év alattiak csak akkor pályázhatnak Kezdő fokozatra, ha valamely nemzeti képviselet és érdekvédelmi szervezete támogatását élvezik. Mindez korábban is nyitva volt, ugyanis a rendelkezés szerint 16 évét be nem töltött személy tehetett Kezdő fokozatú vizsgát, nem volt külön kikötve, hogy 14-nek el kellett múlnia.

Az ok érthető, ugyanis a gyermekkorú nem vonható felelősségre azokért a jogsértésekért, amit mindenféle jóhiszeműség mellett el tud követni az engedély birtokában, annak engedélyes keretében. Az mindenesetre érthetetlen, hogy miért nemzeti képviseletről beszél a jogalkotó, ami Magyarország esetében épp egy szocialista berendezkedésű virtuális rádióklub.

Szó mi szó, Kezdő, Alap vagy HAREC vizsgát tehetünk 14 és 16 év között, illetve Alap és HAREC vizsgát 14 és 60 között. 60 felett ismét lehet Kezdő fokozatúval próbálkozni, 14 év alatt pedig már egy nemzeti képviselet kényére vagyunk bízva.

 

A kezdők ne építsenek adót

Már nem építheti meg akárki az amatőr állomás fő berendezését. Korábban az számított amatőrállomásnak vagy annak fő berendezésének, ami rádióamatőr által, rádióamatőr számára épített vagy átalakított berendezés volt. Ez már csak CEPT NOVICE vagy CEPT HAREC fokozatú rádióamatőr engedéllyel rendelkező rádióamatőr által vagy rádióamatőr számára épített vagy átalakított berendezés lehet.

A lehetőségek közöl tehát kikerült az, hogy Kezdő fokozatú engedéllyel rendelkező amatőr ebben a kategóriában üzemeltesse saját építésű adóját. Lássuk be, ennek nincs reális deficitje.