Ennél valódibb és egyszerűbb, PC nélküli szoftverrádiót nem fogsz építeni

2020. augusztus 24. hétfő

Kezdetben vala egy Atmellel és egy multiplexerrel üzemelő SDR, amit kicsit felturbózott a QRP Labs, majd opensource projektként redukálódik egyszerű, mindent tudó adóvevővé.

A készülék µSDX, QCX és még ki tudja mi minden nevet kapott, ahogy talán Barb, WB2CBA eredeti ötlete tovább mutálódott. Vagyis valahol mégis ésszerűen változott, hiszen a QRP Labs sorozatban gyártott cucca kevésbé dinamikusan újul meg, míg a saját verziós fejlesztések újabb dokumentációi gyakorlatilag kéthavonta látják meg a napvilágot.

Egy szónak is száz a vége, az SDR kálváriáját félretéve egy jelenlegi verziós projektet fixálok, hogy nemsokára panelt tervezve neki életre keltsem saját verziómat.

A kapcsolás magáért beszél, egy FST3253-al felépített tayloe-detektor, az LCD-vel összeakasztott Atmega328P mikrovezérlő és egy Si5351 DDS mellett csak egy műveleti erősítőre, logikai áramkörre és néhány fetre van szükség.

usdx-ha8lht-schematic

Működését és szoftveres alapjait a QRP Labs alábbi, kattintásra megnyíló blokkvázlata tökéletesen szemlélteti, ám ne feledjük, hogy mindez szoftveresen van megvalósítva egyetlen nyolcbites mikrovezérlővel.

Az egyszerűsített változat kapcsolási rajza illetve a szabadon módosítható szoftvere az ábrára valamint a tárgyjegyzékben felsorolt linkekre kattintva tölthető le, a részletekkel, programozással és panellel pedig hamarosan jelentkezem.

uSDX-block


 firmware | kapcsolási rajz | blokkvázlat