Vészhelyzet esetére – avagy kinek szól a csipogás?

2014. december 14. vasárnap

Ki ne figyelt volna fel 3760 kHz-en a periodikus, másodpercenkénti csipogásra? Van akit bosszant, van aki a terjedést figyeli vele és akad aki készülékeit és antennáit méri a frekvenciát fenntartó jelhez. Olyan is akad, aki összeveszik vele. De utánajárt már valaki, hogy miért ez a folyamatos foglaló jelzés?

A frekvenciával kapcsolatban a legfontosabb, amit meg kell említeni, hogy a 80 méteres sáv vészhelyzeti CoA (Emergency Center of Activity) számára van fenntartva.

ft1000mp

2014 májusában az IARU R1 régiójának Facebook-oldalán is megjelent az a felhívás, amit Greg Mossop, a RAYNET (Radio Amateurs’ Emergency Network*) koordinátora a hálózat HF szekciójában tett közzé: a szerbiai árvíz helyszínén a mentési műveletekhez kapcsolódó vészhelyzeti kommunikáció folyik, vegye figyelembe mindenki a 3760 kHz körüli munkája során.

A nemzetközileg elismert vészhelyzeti CoA frekvenciák jelentőségére az IARU is felhívja a figyelmet, a népszerűsítésében többek között az ARRL is aktívan részt vesz. Öt amatőr sávban határoztak meg ilyen szegmenst, melyek közül NVIS képességei miatt a 80 méteres lehet a legfontosabb:

80m – 3760 kHz

40m – 7060 kHz

20m – 14,300 MHz

17m – 18,160 MHz

15m – 21,360 MHz


*A RAYNET az Egyesült Királyság Nemzeti Önkéntes Hírközlési Hatóság által kiadott engedéllyel rendelkező rádióamatőrökből áll. A szervezet 1953-ban jött létre a keleti parti áradások után. A hálózat vasúti- és repülőszerencsétlenségek, balesetek, árvizek helyszínén is közreműködött, de evakuálások vagy eltűnt személyek kutatásakor is jelen volt, ha a kritikus infrastruktúrák leálltak vagy speciális kommunikációs feladatot kellett megvalósítani.

 

  • Ég veled, MASAT-1!Ég veled, MASAT-1!
    1061 űrben töltött nap után misszióját sikeresen végrehajtva péntekről szombatra virradó éjjel …