Zajcsillapítás és LCD-s mikrofon az MD785-re

2019. szeptember 23. hétfő

Egy Hytera MD785(G) készülékkel a rádióamatőrnek két kívánsága lehet. Az egyik az MD655 mobilrádióhoz való LCD-s mikrofon hozzávarázsolása, a másik a használat közben óhatatlanul is felfedezett susogás kiszűrése.

md785g-md655-ha8lht

Az asztali üzemben vagy akár autóban is jól hallható, hangerő-beállítástól független susogó hang konstrukciós hiba, mely a rádió AF fokozatát kíséri. Orvosolni nagyon egyszerű, az első ábra szerint a hangszóróval sorba kötött 47 vagy 56 ohmos R1 ellenállással mérsékelhetjük a zajt.

hytera-speaker-mods-ha8lht
1. ábra

Az ellenállást célszerű a hangszóró forrfülére, vagy a vezetéket elcsípve az abból kivágott rövid darabka helyére tenni. A garancia elvesztésétől nem kell félni, az előlap ugyanis szeparációs kittel egyébként is levehető, matricát nem sértünk fel vele, a készülék alaplapjaihoz pedig nem férünk hozzá az előlapi három csavar kiszedésével. Leemeléskor azért legyünk óvatosak, mert a szigetelni hivatott gumi miatt kicsit nehezebben válik el a rádiótól a keret, könnyen megránthatjuk a szalagkábelt.

md785g-md655-ha8lht

A másik lehetőség az MD-655 kijelzős, hangszórós mikrofonjának ultimátum nélküli alkalmazása. A soros porton illeszkedő mikrofon eredeti, 10 pólusú, kör alakú csatlakozóját le kell vágni, és helyébe a háromsoros, 26 pines DSUB csatit tesszük fel, ami a készülék hátulján lévő aljzathoz csatlakozik majd. Az SM25A2 mikrofont legegyszerűbben 82 fontért – 31 ezer forintért – a Radiotronics oldaláról szerezhetjük be alig néhány nap alatt.

Fontos megjegyezni, hogy az oldal a Hytera valódi partnere, megbízható, gyors és korrekt. A mikrofont két verzióban, 2,2 és 6 méteres vezetékkel választhatjuk, mely árbéli különbséget néhány magyar kupeccel ellentétben nem jelent.

A csatlakozó összeforrasztgatása és mechanikailag is stabil házba való beillesztése után a készülék menüjében be kell állítani a használt hangszórót illetve a Follow the PTT menü kiválasztása is megkönnyíti életünket: azt a mikrofont fogja így használni, amelyiken a PTT-t nyomtuk. Ezeknek a funkcióknak az elérését természetesen engedélyezni kell a CPS-ben.

A külső tartozék – mely esetünkben most egy soros porton kommunikáló kijelző és hangszórós mikrofon – csatlakoztatása esetén a készülék bekapcsoláskor egy rövid üzenetet küld, hogy a művelet sikerült.hytera-dsub-26-ha8lht

hytera-connected-accessories

md785g-md655-4