Alapvető hibára bukkantak a proceszorokban

2018. január 04. csütörtök

Komoly gond van az elmúlt évtizedekben gyártott processzorokkal. Az Intel nyomán napvilágra került első, Meltdown névre keresztelt hiba mellett most az is bizonyossá vált, hogy a második, Spectre nevet viselő rés nem gyártóspecifikus, az AMD és az ARM is érintett az alapvető tervezési hibában.

A biztonsági résnek köszönhetően gyakorlatilag egy rosszindulatú szoftver segítségével bármely, a felhasználó által futtatott program képes lehet arra, hogy hozzáférjen a számítógépes környezet működését alapvetően befolyásoló rendszerfolyamatokhoz, kiolvassa a kernel védett memóriaterületeit. Onnan pedig bármi megszerezhető, még a legbonyolultabb jelszavak, az azokat létrehozó legbelső algoritmusok is.

A hétköznapi felhasználók számára a probléma nem jelentős, ám az ipari alkalmazásokba szállított gépeknél – szervereknél, kritikus feladatot végző eszközöknél – komoly gondot jelent a biztonsági rés. A korábbi Meltdown javítására már küldött a Microsoft frissítést, ám a Spectre keményebb dió: a processzorok tervezési hibáit orvosolni csak az operációs rendszerek újraírásával lehet, ami viszont komoly, akár 30 százalékos lassulást eredményezne amellett, hogy nem is jelent tökéletes megoldást. A probléma egyébként nem csak a Windowsokat, hanem szinte valamennyi operációs rendszert érinti.

A programozási eljárások során ugyanis a processzorok működésének általános jellemzőire is tekintettel kell lenni, ám az alapvető eljárásokban rejlik a biztonsági rés.

Az Intel vezérigazgatója tavaly november óta tudhatott az első hibáról, amikoris 24 millió dollárnyi részvénytől szabadult meg, mindössze negyedmilliárdnyit megtartva. Az Intel tagadja az összefüggést.